Ησειρά «The Newsroom» του HBO, το νέο «παιδί» του Σόρκιν, κέντρισε το ενδιαφέρον και πυροδότησε συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα – καιρό πριν από την πρεμιέρα της – για τους καυστικούς και γρήγορους διαλόγους της, σηματοδοτώντας την επιστροφή του (βραβευμένου με τέσσερα ΕΜΜΥ για τη «Δυτική Πτέρυγα») δημιουργού στα τηλεοπτικά δρώμενα έπειτα από έξι χρόνια αποχής.

Με το «Newsroom» φιλοδοξεί να σηκώσει το πέπλο μυστηρίου και μαγείας που περιβάλλει την περιβόητη αίθουσα σύνταξης, την καρδιά δηλαδή των τηλεοπτικών ειδήσεων. Πρωταγωνιστεί ο Τζεφ Ντάνιελς στον ρόλο του παρουσιαστή ενός δημοφιλούς προγράμματος που προβάλλει καλωδιακό, ειδησεογραφικό κανάλι και συμπρωταγωνιστούν οι Εμιλι Μόρτιμερ, Τζον Γκάλαχερ τζούνιορ, Αλισον Πιλ, Ολίβια Μαν αλλά και η Τζέιν Φόντα.

«Σκέφτηκα πως θα είχε πλάκα να έγραφα για μια ομάδα ανθρώπων με έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού μεταξύ τους», εξήγησε ο Σόρκιν, ο οποίος είχε ένα ακόμη κίνητρο: «Νομίζω πως στις μέρες μας τα δελτία αντιμετωπίζονται με τόση περιφρόνηση όση και οι ηγέτες που μας κυβερνούν».

Καλή η φαντασία αλλά για να δομήσει το σενάριο της σειράς, με την οποία αποδομεί τον κόσμο των δελτίων ειδήσεων, ο βραβευμένος με Οσκαρ (για την ταινία «The Social Network») σεναριογράφος και δημιουργός άντλησε υλικό από τον κόσμο των ηλεκτρονικών μίντια. Επισκέφθηκε, πριν από δύο χρόνια, το δίκτυο MSNBC και την εκπομπή «Countdown with Keith Olbermann» με αφορμή την έκρηξη και τη βύθιση της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού (σκοτώθηκαν ένδεκα άνθρωποι και προκλήθηκε η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ).

Η αφηγηματική δεινότητα του Ααρον Σόρκιν είναι αδιαμφισβήτητη. Ομως η επιλογή του εμπνευσμένου δημιουργού να βάλει στην πλοκή της σειράς μυθοπλασίας του πραγματικά γεγονότα από το παρελθόν για να προσδώσει αυθεντικότητα θεωρήθηκε λανθασμένη από τους τηλεκριτικούς και χαρακτηρίστηκε αφελής πράξη.

Εκείνο που προσάπτουν στο «Newsroom» είναι αυτό ακριβώς από το οποίο πάσχουν τα καλωδιακά δίκτυα και φιλοδοξεί να επικρίνει ο Σόρκιν μέσα από τη σειρά του: η ενημέρωση θα ήταν πολύ καλύτερη αν οι παρουσιαστές δεν διεκδικούσαν το αλάθητο του Πάπα αλλά έκαναν ρεπορτάζ.