Δεν προκύπτει από πουθενά ποιος και τι είδους σκάντζα έκανε με τον χοίρο για να προκύψει ο σκαντζόχοιρος. Κατ’ αρχάς, τα παλιά χρόνια το να έβλεπε κανείς σκαντζόχοιρο στην αυλή του σήμαινε τύχη για το σπιτικό. Είναι δυνατόν να ίσχυε το ίδιο και για τα γουρούνια; Ποιος ένιωθε τυχερός όταν κάθε πρωί που ξύπναγε έβλεπε τους χοίρους να γρυλίζουν παραδίπλα στο μαντρί; Τέλος πάντων, ο σκαντζόχοιρος ή πιο ευπρεπώς ακανθόχοιρος, όπως τον λένε, περισσότερο μοιάζει στις συνήθειές του με τους κατοίκους αυτής της χώρας παρά με τους χοίρους. Ποια είναι η διαφορά, θα αναρωτηθούν ορισμένοι. Υπάρχουν διαφορές και αρκετές μάλιστα, με πρώτη και καλύτερη εκείνη που έχει να κάνει με το κούρεμα.

Ο σκαντζοχοιράκος, όπως όλοι γνωρίζουν, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα από τα αγκάθια του. Τα αγκάθια αυτά έχουν μήκος σχεδόν δύο εκατοστά και κιτρινωπή απόχρωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρίχες οι οποίες σκληραίνουν με κερατίνη. Είναι η ίδια τακτική που ακολουθούν πολλοί όταν κουρεύονται σαν σκαντζόχοιροι και περνούν από πάνω μια γερή στρώση από ζελέ.

Ενα το κρατούμενο. Δεύτερον, μπορεί κάποιοι σκαντζόχοιροι να χάσουν τα αγκάθια τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή από στρες. Λόγοι για τους οποίους και οι άνθρωποι καραφλιάζουν. Επιπλέον είναι παμφάγοι. Τρώνε πεπόνια, καρπούζια, χόρτα, ρίζες, μούρα, ρώγες από σταφύλια, αυγά και άλλα που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε.Το πιο βασικό όμως απ’ όλα είναι ότι πρόκειται για νυχτερινούς τύπους οι οποίοι κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Κοιμούνται είτε σε τρύπες στο έδαφος είτε σε θάμνους είτε δίπλα σε κανέναν βράχο. Ορισμένοι άγριοι σκαντζόχοιροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τα πατροπαράδοτα ήθη της οικογένειας των ερινακεϊδών στην οποία ανήκουν και έτσι δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη από το φθινόπωρο μέχρι τον Απρίλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, για να πέσουν σε χειμερία νάρκη, χρειάζεται να στρώσουν μια φωλιά από βρύα και φύλλα κάτω από ένα δέντρο και ποιος κάθεται τώρα να μπει σε μια τέτοια διαδικασία και επιπροσθέτως, αν σε πάρει ο ύπνος και ξυπνήσεις τον Μάιο, θα χάσεις τα καρπούζια Ιεράπετρας. Η ταύτιση σκαντζόχοιρου και Ελληνα αποτυπώνεται κρυστάλλινα στο τελευταίο αυτό παράδειγμα.