Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Σε λιγότερο από έναν μήνα – προς το τέλος Αυγούστου – και νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο που είχε αρχικά ανακοινωθεί, το ασημένιο Κύπελλο από τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη -έπαθλο που του απονεμήθηκε μετά τη νίκη του στον μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 – θα υποδεχθεί στο Μουσείο Ακρόπολης όσους θελήσουν να το θαυμάσουν. Θα παραμείνει δε επί έναν χρόνο στο πιο δημοφιλές ελληνικό μουσείο, μέσα σε ειδική προθήκη, στο ισόγειο του κτιρίου και θα συνοδεύεται από ενημερωτικό, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό για την καλύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών.

Εισιτήριο δεν θα απαιτείται για να δει κάποιος το πολύτιμο κειμήλιο που παραλίγο να χαθεί για την Ελλάδα, όταν βγήκε σε δημοπρασία τον περασμένο Απρίλιο από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Και το οποίο επαναπατρίστηκε τελικά όταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατάφερε να «εξουδετερώσει» τους υπόλοιπους πέντε διεκδικητές του Κυπέλλου καταβάλλοντας 655.454 ευρώ. Τιμή τριπλάσια σχεδόν από την ανώτερη αρχική εκτίμηση, η οποία αποτελεί ρεκόρ για αντικείμενα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (το ρεκόρ κατείχε μια ολυμπιακή δάδα από τους Αγώνες του 1952 που διεξήχθησαν στο Ελσίνκι και πωλήθηκε στο Παρίσι προς 290.000 ευρώ).

Από τη στιγμή που ο Σπύρος Λούης σήκωσε ψηλά μέσα στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο που τον επευφημούσε (29 Μαρτίου / 10 Απριλίου 1896) το Κύπελλο – έμπνευση του γάλλου φιλολόγου Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του δρομέα που μετέφερε στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης κατά των Περσών μετά τη Μάχη του Μαραθώνα – δεν έφυγε από τα χέρια της οικογένειάς του. Πρόσφατα όμως ο εγγονός του αποφάσισε να το πουλήσει για οικονομικούς λόγους, κίνηση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις.

«Θα μοιραστούμε το ασημένιο Κύπελλο του Μισέλ Μπρεάλ με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της Ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας» ήταν η πρώτη δήλωση του προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου, λίγες ώρες μετά την απόκτηση του κειμηλίου.

Και πριν από λίγες μέρες αποδείχθηκε πως η δήλωση ήταν δέσμευση και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Το ασημένιο Κύπελλο που κέρδισε ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης θα κάνει την πρώτη του στάση για να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ ήδη αναζητούνται και άλλοι εκθεσιακοί χώροι έως το 2015 οπότε και θα βρει τη μόνιμη θέση του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πώς συνδέεται όμως το ασημένιο Κύπελλο του πρώτου σύγχρονου νικητή του μαραθωνίου με το Μουσείο Ακρόπολης; «Το Κύπελλο αποτελεί σύμβολο κορυφαίας επιτυχίας και της πρώτης διεθνώς αναγνωρισμένης μεγάλης στιγμής της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση και για τους λόγους αυτούς συμπορεύεται με τις δημιουργίες που εκτίθενται στο Μουσείο Ακρόπολης, οι οποίες αποτελούν τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού παρελθόντος» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.