Οι μεγάλες μάχες κρίνονται στις λεπτομέρειες… Γι’ αυτό και από τη χθεσινή συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με τον Αντώνη Σαμαρά και την έλευση των ελλήνων ομογενών επιχειρηματιών κρατώ τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Είμαι σε θέση να σας ενημερώσω ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έλαβε καμία αμοιβή για να έρθει στην Αθήνα. Αυτό δεν είναι άνευ σημασίας. Θυμίζω ότι το «κασέ» του είναι πολύ υψηλό και αποτιμάται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε εμφάνιση ή ομιλία.

Η αβροφροσύνη του εξηγείται. Πρώτον, η δική του διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοβουλία εμπλέκεται στο εγχείρημα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative) των ομογενών. Δεύτερον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πολλοί από τους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είναι προσωπικοί του φίλοι και υπήρξαν χρηματοδότες του στο παρελθόν.

Ο Κλίντον έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου τρία λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού. Εντύπωση έκανε στους παρευρισκομένους το γεγονός ότι δεν προσήλθε με λιμουζίνα, αλλά με βανάκι. Μάλλον αυτή θα είναι η λιτότητα α λα Κλίντον…

HHH

Από τη μίνι δεξίωση που ακολούθησε τις διαδοχικές συναντήσεις Σαμαρά – Κλίντον και κατόπιν Κλίντον με υπουργούς και επιχειρηματίες στο Μαξίμου πέρασαν κι άλλοι υπουργοί. Ηταν εκεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Νότης Μηταράκης. Παρών ήταν και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Λεπτομέρεια με νόημα: στη μίνι δεξίωση σερβιρίστηκαν μόνο αναψυκτικά. Φαντάζομαι σε ένδειξη σεβασμού στα μέτρα λιτότητας. Σε μια γωνία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε μίνι τετ α τετ με τον σταρ της ημέρας. Οι δύο άνδρες είχαν ξανασυναντηθεί, κατά την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα το 1999. Τότε ο Αβραμόπουλος ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Αμφότεροι θυμήθηκαν εκείνη τη συνάντηση και ο υπουργός Εξωτερικών είπε στον πρώην πρόεδρο κάτι σε στυλ «θυμάστε πώς εκείνη η συνάντηση άλλαξε εντελώς το κλίμα απέναντι στις ΗΠΑ;». Θυμίζω ότι σε εκείνη την επίσκεψη ο δεύτερος είχε αναγνωρίσει τις αμερικανικές ευθύνες για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Δεν αποκλείω, πάντως, στο τετ α τετ να μίλησαν και για τα εξωτερικά.

Τελευταία λεπτομέρεια με νόημα: ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχθηκε στο πλατύσκαλο του Μαξίμου τον αμερικανό πρώην πρόεδρο. Κατά την έξοδο, όχι μόνο τον ξεπροβόδισε, αλλά τον συνόδευσε μέχρι να μπει στο βαν.

Αλεξικέραυνο

ο Στουρνάρας

Χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της Clinton Global Initiative και η ομάδα των ομογενών επιχειρηματιών είχαν γεύμα στη Μεγάλη Βρεταννία με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μαθαίνω ότι αυτό κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες! Για την ακρίβεια, όλοι έφαγαν στα όρθια γαρίδες και καναπεδάκια και μετά κλείστηκαν σε μια αίθουσα για να συζητήσουν.

Από το γεύμα φάνηκε ότι οι ομογενείς δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή, έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η οικονομία είναι ακόμα κλειστή και σοβιετικού τύπου. Εξού και ο Στουρνάρας σε ρόλο… αλεξικέραυνου τους εξήγησε ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στις αγορές προϊόντος και εργασίας.

Πάντως, όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι τον ηγετικό ρόλο στην Ελληνική Πρωτοβουλία τον έχουν ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Αντριου Λιβέρης και ο Ελληνοκύπριος Γιώργος Δαυΐδ.

Βάρκα

Την προτροπή της Μανταλένας «άλλος για τη βάρκα μας» έχει αρχίσει να μου θυμίζει η επικείμενη εκλογή γραμματέα στη ΝΔ. Πάει η εποχή που ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ήταν ο μόνος υποψήφιος. Μάλιστα, παρότι είχε καλέσει τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να τον ψηφίσουν σε κάλπη, τον είχαν αναδείξει διά βοής. Τώρα πληροφορούμαι ότι θα έχουμε 10 υποψηφίους παρά έναν…

Εξηγούμαι: Πρώτος κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ακολούθησε ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. Τρίτος υποψήφιος είναι ο Φίλιππος Ταυρής, συνδικαλιστής, από τους κοινωνιστές της ΝΔ και κυρίως εκλεκτός του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και πιο κοντά στον Αντώνη Σαμαρά από τους δύο προαναφερθέντες. Υποψηφιότητα έχει καταθέσει και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Αδραχτάς. Αλλά μου λένε ότι θα καταθέσουν κι άλλοι…