Η σύγχρονη έκθεση του ΔΕΣΤΕ «Animal spirits» αφυπνίζει συνειδήσεις με το πολιτικό περιεχόμενό της. Είναι ένα ερέθισμα που ξυπνά τους λουομένους του καλοκαιριού από την τακτοποιημένη ηρεμία των διακοπών. Και τους φέρνει σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, λίγα μέτρα έξω από το λιμάνι της Υδρας, για να σκεφτούν ότι στην τρέχουσα συγκυρία θα πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα με εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Τα «Ζωώδη ένστικτα» γέννησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διαμόρφωσαν νέα επαναστατικά συνθήματα, έβαλαν στο στόχαστρο τους μεγάλους ηγέτες και τους αμφιλεγόμενους πρωταγωνιστές στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Αλλά περνάνε και από το μικροσκόπιο των καλλιτεχνικών μέσων έκφρασης τον ρόλο των μίντια και των εκπροσώπων τους που διαμορφώνουν πιεστικά και βίαια την κοινή γνώμη. Οπως δείχνουν με τα έργα τους οι Πολ Τσαν, Ανταμ Χελμς, Κρίστιαν Χόλσταντ, Κιμ Τζόουνς, Πάνος Κουτρουμπούσης,Τομ Σακς κ.ά.

Ο τίτλος της έκθεσης που επιμελήθηκε ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου έχει αφετηρία την έννοια του βρετανού οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς «ζωώδη ένστικτα» ή «ζωικά πνεύματα», όπως την ανέπτυξε το 1936 στο βιβλίο του «Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος». Είναι ο ανθρώπινος συναισθηματικός παράγοντας που ως κάτι το ρευστό και μη μετρήσιμο συχνά παραγνωρίζεται από τους οικονομολόγους, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας για την κατανόηση της οικονομίας και της δυναμικής της.

Και στο Σφαγείο της Υδρας έρχονται για να μιλήσουν για τη σκιά της κρίσης και να δείξουν με τα έργα των καλλιτεχνών τα άλματα πίστης στην επανάσταση που δηλώνουν τα πορτρέτα του Αμερικανού Ανταμ Χελμς, ο οποίος αντιπαραθέτει απέναντι από την αρχετυπική εικόνα του Τσε Γκεβάρα την προσωπογραφία του Γουίλιαμ Μπλάντι Μπιλ Αντερσον. Του αντάρτη αρχηγού που έδρασε στη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου. Ο Ανταμ Χελμς δημιούργησε ένα τρίτο που αποτελεί τη σύνθεση των δύο προσώπων. «Αυτό που με εντυπωσίασε», λέει ο καλλιτέχνης, είναι η ομοιότητα στις εκφράσεις των προσώπων τους.

Παράλληλα, τα έργα του Πολ Τσαν με πρωταγωνιστές τα σχέδια πορτρέτων τού Τζορτζ Μπους και του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία συνοδεύουν την επικείμενη έκδοση του βιβλίου «On Democracy by Saddam Hussein» με κείμενα του ιρακινού δικτάτορα για τη δημοκρατία, συμπληρώνουν με την παρουσία τους αυτήν τη συζήτηση για την εξάπλωση του φόβου και τη διαστρέβλωση των ιδεών.

– Σφαγείο της Υδρας, ώρες λειτουργίας 11.00-13.00 και 19.00-22.00