Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ μπορεί να είναι και καλό πράγμα… Πόσω μάλλον η πολυγλωσσία. Δεν μιλάω για την πολιτική, αλλά για την κυριολεκτική έννοια του όρου. Το αναφέρω με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό επειδή πληροφορούμαι ότι η μισή συζήτηση έγινε στα γαλλικά.

ΥΠΑΙΤΙΟΣ για τη στροφή της κουβέντας από τα αγγλικά στα γαλλικά μαθαίνω ότι ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, πάντως, χειρίστηκε άνετα και τη γαλλική. Η βίζιτα ήταν αρμένικη – κράτησε δύο ώρες – και, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να οριστεί ένας άνθρωπος στο Ανάπτυξης, ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος με την Task Force.

HHH

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, μου λένε ότι το κλίμα ήταν καλό. Σημειώνω ότι Χατζηδάκης και Ράιχενμπαχ δεν συναντιούνται για πρώτη φορά: έχουν συμφάγει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Παλαιοί γνώριμοι του υπουργού Ανάπτυξης είναι και έλληνες συνεργάτες τού επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, όπως η Ζωρζέτα Λάλη και ο Μάριος Καμχής. Ο Χατζηδάκης τους γνώρισε ως ευρωβουλευτής, όταν και οι δύο ήταν υπάλληλοι της Κομισιόν.

HHH

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ εντύπωση έκανε ο Ράιχενμπαχ και στο υπουργείο Οικονομικών. Κατάσκοπός μου εντυπωσιάστηκε από την ευγένεια του γερμανού αξιωματούχου. Είδε τον Ράιχενμπαχ να εισέρχεται χαμογελαστός και να χαιρετά έναν έναν τους υπαλλήλους. Κάποιοι Γερμανοί είναι φίλοι μας…

Ειρήνη υμίν

ΩΣ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΣ εμφανίστηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό για να ενημερώσει το Σώμα για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας. Μου λένε ότι αίσθηση προκάλεσε σε αρκετούς το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μια ιδιαίτερα φιλευρωπαϊκή ομιλία. Για την ακρίβεια, είπε ότι είναι λάθος να υποστηρίζεται πως κάποια κράτη-μέλη κέρδισαν, ενώ άλλα έχασαν, καθώς και να παίρνει το ένα κράτος ρεβάνς απέναντι στο άλλο. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι…

Συνένωση κινήσεων

Η ΙΣΧΥΣ εν τη ενώσει. Με αυτό το σκεπτικό θα κινηθούν οι διάφορες κινήσεις πολιτών και οι φορείς στον ευρύτερο χώρο της εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι εξετάζουν την πιθανότητα ενός κοινού συνεδρίου που θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα ενώσει προγραμματικά τις διάσπαρτες κινήσεις.

HHH

ΜΑΘΑΙΝΩ ακόμα ότι ο φορέας του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα αποκτήσει στάτους κίνησης πολιτών, θα αλλάξει όνομα. Αυτό κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής στη συνάντηση γνωριμίας σε κεντρικό χώρο της Αθήνας.

Με διαβάζει η «Χουριέτ»

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Εξού και σας ενημερώνω ότι το ρεπορτάζ μου για τον πίνακα «Η ναυμαχία της Ελλης» του Βασιλείου Χατζή που αναστηλώθηκε στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από πολύχρονη απουσία, αναπαρήχθη από τον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναρωτιέται αν ο πίνακας θα βρίσκεται στη θέση του κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα ή αν ο Αβραμόπουλος θα τον ξεκρεμάσει (όπως είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου) ως χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στον τούρκο ομόλογό του. Πάντως, την ιστορία πρέπει να τη σέβονται και οι φίλοι και οι αντίπαλοί σου.

Μεταρρύθμιση

ΚΑΠΟΙΟΙ ετοιμάζονται να ακυρώσουν τον νόμο για τη μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάποιοι άλλοι, όμως, τον εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία. Αναφέρομαι στο ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο χθες ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης, επιλέγοντας ως πρόεδρο τον καθηγητή Εξελικτικής Βιολογίας Λευτέρη Ζούρο. Θυμίζω ότι πρόκειται για διεθνούς φήμης προσωπικότητα, με μεγάλο έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.