– Οι μετεκλογικές δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής περιείχαν εξύβριση όσων θεωρεί ότι «συκοφάντησαν» το κόμμα του, εκφράσεις ενθουσιασμού για τους ψηφοφόρους που «γύρισαν την πλάτη» στη «λάσπη» και του έδωσαν ψηλά ποσοστά, τέλος την εξής απειλή που εκτόξευσε προς κάθε κατεύθυνση: «Οσοι προδίδουν την πατρίδα είναι η ώρα να φοβηθούν. Ερχόμαστε!». Δημόσιες απειλές άσκησης βίας έχει και άλλοτε απευθύνει προς όλους όσοι αρνούνται τις διεθνώς καταδικασμένες ιδέες του.

– Η δημοκρατία δεν ποινικοποιεί τις ιδέες, όποιες κι αν είναι αυτές. Ομως η εν λόγω οργάνωση καθόλου δεν περιορίζεται σε «ιδέες». Εχει νοοτροπία συμμορίας, κραυγάζει ιδέες με συχνό περιεχόμενο την προτροπή στη βία, έχει από χρόνια καταγγελθεί δημόσια για πράξεις βίας και αυτοδικίας, ενώ μέλη της έχουν καταδικαστεί είτε είναι υπόδικα για κακουργήματα. Χαρακτηριστικά, η τηλεοπτική σκηνή που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα με τον Κασιδιάρη ξεκίνησε με την εκτόξευση νερού αντί «απάντησης» σε ερώτηση για δικαστική υπόθεση επίθεσης και ληστείας στην οποία είναι κατηγορούμενος.

– Δεν περιορίζονται λοιπόν στις ιδέες. Ακόμα και ο ναζιστικός χαιρετισμός του αρχηγού στο δημοτικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2011 δεν είναι «ιδέα», αλλά συμβολίζει πράξεις και μάλιστα αποτρόπαιες. Ολες οι σχετικές πράξεις είναι ποινικά κολάσιμες. Η απειλή άσκησης βίας που συχνά εκφράζουν δημόσια τα μέλη της οργάνωσης όσο και η προτροπή στη βία με δεκάδες παραδείγματα που φέρουν την υπογραφή της είναι αδικήματα που προβλέπουν οι νόμοι. Οι αρμόδιοι θεσμοί επιδεικνύουν πολύ καιρό μεγάλη ανοχή σε αυτές τις πράξεις.

– Είναι ανησυχητικά ψηλά τα ποσοστά όσων ψήφισαν το φιλοναζιστικό αυτό κόμμα. Είναι φανερή η παραπλάνηση, καθώς οι συντριπτικά περισσότεροι ανάμεσά τους σίγουρα δεν είναι οπαδοί των αγκυλωτών σταυρών. Ομως η κρίση, η απόγνωση και η παραπλάνηση δεν αρκούν. Προκύπτει έτσι ένα μεγάλο ερώτημα, μήπως την παραπλάνηση ευνόησε μεταξύ άλλων και η επί χρόνια ανοχή των θεσμών στα αδικήματα με δράστες «τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες», όπως τα ονομάζει ο αρχηγός τους, παράλληλα απειλώντας δημόσια ολόκληρη την κοινωνία να τα «φοβάται».