– Ανήκω σε εκείνους που, ομολογώ, δεν περίμεναν το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Για τους νεοναζιστές είχα την αυταπάτη ότι «δεν είναι δυνατό να συμβεί». Σκεφτόμουν τους ποταμούς αίματος που κόστισε η ναζιστική Κατοχή, την πλατιά λαϊκή συμμετοχή στην αντίσταση, την πλήρη απουσία συναίνεσης στην ιστορία της Ελλάδας στη φασιστική ιδεολογία και ακόμα τον διαδεδομένο εθνικό μας μύθο ότι ειδικά οι Ελληνες τον καιρό της Κατοχής ήταν όλοι αντίθετοι, όλοι ανεξαιρέτως. Πλανήθηκα οικτρά.

– Με τον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνιάστηκα αλλιώς. Ηταν φανερή η οργή για τα μέτρα λιτότητας. Ηταν όμως ολοφάνερη και η συναίνεση υπέρ του ευρώ. Ετσι καθώς επαναλάμβανε: «θα ακυρώσουμε» δάνεια και Μνημόνιο, νόμιζα πως θα σκέφτονταν οι πολίτες ότι αυτά δεν γίνονται χωρίς να οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης. Πίστεψαν ότι γίνονται. Αλλιώς, γιατί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ 55% της όλης Αριστεράς και υπερδιπλάσιες ψήφους από το ΚΚΕ; Πίστεψαν στην «ακύρωση» του Μνημονίου με παραμονή στο ευρώ.

– Παραπλανήθηκαν οικτρά. Την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας εξηγεί στην ιταλική «Στάμπα» ότι διαθέτει «ένα εξαιρετικό όπλο»: δεν θα τολμήσει η ΕΕ να μας βγάλει από το ευρώ (θα φοβηθεί για όλη την ευρωζώνη). Δηλαδή μέχρι την Κυριακή «υπόσχεται» και πείθει για την «αριστερή πολιτική» ακύρωσης του Μνημονίου με παραμονή στο ευρώ. Και τη Δευτέρα αποκαλύπτει ότι νίπτει τας χείρας του γιατί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη την έχει αναθέσει… στην κυρία Μέρκελ.

– Και τώρα; Το σημείωμα εδώ γράφεται πριν ολοκληρωθούν οι απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης. Φοβάμαι ότι βαδίζουμε για νέες εκλογές. Δεν ελπίζω τίποτα από αυτές. Είναι υπερβολικά σύντομο το διάστημα για να αλλάξουν τα δεδομένα. Πιθανότερη εκδοχή είναι να ενισχυθούν λίγο ακόμα τα ποσοστά των αριστεροδεξιών «αντιμνημονιακών δυνά-μεων» και να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι νέες γενιές. Στο κάτω κάτω οι δικές μας «συντηρη-τικές» γενιές έχουν ζήσει και τη φτώχεια και την Ακροδεξιά. Οι νέες γενιές των ευρω-παίων Ελλήνων είναι αυτές που δεν ξέρουν (ακόμα) τι σημαίνει τριτοκοσμική Ελλάδα.