Οι τηλεθεατές των σειρών του «τρώνε κόλλημα». Τα πρώτα σημάδια εξάρτησης φάνηκαν με το λανσάρισμα του σίριαλ «Alias» και μετεξελίχθηκαν σε εθισμό με το σαρωτικό «Lost». Ο Τζέι Τζέι (Τζέφρι Τζέικομπς) Αμπραμς έθεσε νέα πρότυπα στην πλοκή των τηλεοπτικών σεναρίων και μας έκανε να αλλάξουμε τον τρόπο που παρακολουθούμε τις σειρές. Μέχρι τώρα, αν έχανες κάποιο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, δεν ήταν σπουδαίο γεγονός. Ηξερες μέσες-άκρες τι είχε συμβεί. Αυτό έπαψε να ισχύει με τις εμπνευσμένες παραγωγές του Αμπραμς και ειδικότερα με το «Lost», αλλά και με τα «Six Degrees», «Fringe», «Person of Interest» και «Alcatraz» που ακολούθησαν.

Χαρισματικός ο 46άρης σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συνθέτης, παραγωγός αναπτύσσει μια κεντρική ιστορία, τη φορά, με αρκετά παρακλάδια πολυεπίπεδης δράσης καταιγιστικού ρυθμού.

Κάθε σειρά του σύγχρονου παραμυθά, με έφεση στα σενάρια φαντασίας και μυστηρίου, απαιτεί απόλυτη δέσμευση από το τηλεοπτικό κοινό.

Βέβαια αυτό συχνά γυρνά σαν μπούμερανγκ στον ίδιο και στις σειρές του. «Εχω κουραστεί να μου λένε “έβλεπα το τάδε σίριάλ σου, αλλά έχασα ένα επεισόδιο, μετά δεν μπορούσα να βγάλω άκρη και έπαψα να το βλέπω”», έχει δηλώσει ο Αμπραμς.

Αν αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας του, τότε φαντάζει μικρό. Διότι οι σειρές του, απλώς, σκίζουν. Με το «Alias» του (στο ABC) αναδείχθηκε σε σταρ πρώτου μεγέθους η Τζένιφερ Γκάρνερ, η οποία έκανε μια πράκτορα της CIA (και τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα). Αρχισε ως σειρά περιπέτειας και μυστηρίου και εξελίχθηκε σε επιστημονικής φαντασίας. Το δίκτυο την έβαλε στη θέση του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», που εμφάνιζε κάμψη τηλεθέασης, και η σειρά (των συνολικά τεσσάρων Εmmy) έφθασε να έχει κατά μέσο όρο 8 εκατ. τηλεθεατές ανά σεζόν.

Το σίριαλ που τον καθόρισε όμως αναμφισβήτητα είναι το «Lost» («Οι αγνοούμενοι»). Για το ABC που το μετέδιδε από το 2004 σήμανε την απαρχή μιας νέας εποχής. Ηταν η καλύτερη δραματική σειρά του, σύμφωνα με την ετυμηγορία του τηλεοπτικού κοινού, από το 1995. Η σειρά τιμήθηκε με πέντε Εmmy το 2005 και με ένα καθεμία από τις επόμενες χρονιές μέχρι το φινάλε της, το 2010. Κατά μέσο όρο το είδαν 15 εκατ. τηλεθεατές.

Το 2008 δημιούργησε άλλη μια σειρά περιπέτειας μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας. Στο «Fringe» (Fox) μια πράκτορας του FBI συνεργάζεται με έναν ιδιόρρυθμο επιστήμονα για να διαλευκάνει ανεξήγητα φαινόμενα.

Στο μεταξύ, ο πολυπράγμων Αμπραμς σκηνοθέτησε την περιπέτεια «Επικίνδυνες αποστολές ΙΙΙ», όπου περίπου τον επέβαλε ο πρωταγωνιστής της Τομ Κρουζ, το σίκουελ του «Star Treck» (2009), ενώ ήταν παραγωγός στην κομεντί «Πρωινό ξύπνημα» (2010) με τη Ρέιτσελ ΜακΑνταμς και στο περσινό φιλμ μυστηρίου «Super 8».

Τον Σεπτέμβριο του 2011 το CBS άρχισε να μεταδίδει τη μυστηριώδη αστυνομική σειρά του «Person of Interest» που πήρε έγκριση και για την επόμενη σεζόν. Από τις αρχές του χρόνου, εξάλλου, το FOX προβάλλει τη σειρά φαντασίας του «Alcatraz», στην οποία 300 κρατούμενοι και 40 δεσμοφύλακες εξαφανίζονται μυστηριωδώς το 1963 και επανεμφανίζονται στο σύγχρονο Σαν Φρανσίσκο. Και με αυτή τη σειρά ο διοπτροφόρος Αμπραμς, ως άλλος Χάρι Πότερ, καθήλωσε 5,5 εκατ. τηλεθεατές κατά μέσο όρο, με τους τηλεκριτικούς να τη χαρακτηρίζουν ως «την πιο συναρπαστική σειρά της φετινής σεζόν».