Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες. Επίσης υποστηρίζει ότι κανένα από τα ύποπτα εμβάσματα δεν κατατέθηκε σε δικό του λογαριασμό. Μετά το τέλος της απολογίας του πρώην υπουργού, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν εάν θα κριθεί ή όχι προφυλακιστέος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρατείται στο τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής από τη Μ. Τετάρτη και τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεχείς επαφές με τους συνήγορους του, ώστε να ξεκαθαρίσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Στο μεταξύ, θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτουν, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, κάνοντας λόγο για «θεατρικό» τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια), γίνεται λόγος για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του εντολέα τους το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης και επισημαίνουν ότι δεν προηγήθηκε κλήση σε απολογία.

«Το ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής εκτελέστηκε με θεαματικό (θεατρικό) τρόπο την Μ. Τετάρτη 11.4.2012. Διευκρινίζεται ότι δεν είχε προηγηθεί κλήση προς απολογία του κ. Τσοχατζόπουλου, πράγμα που ποινικοδικονομικά στασιάζεται εντόνως μέσα στη θεωρία και στην πράξη. Συνιστά ανακριτική πράξη ελεγχόμενη με βάση το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α».

Τονίζεται επίσης ότι η πενθήμερη προθεσμία που δόθηκε από τον ανακριτή το απόγευμα της Μ. Τετάρτης «δεν επαρκεί για την μελέτη δικογραφίας περίπου 10.000 σελίδων», ενώ τίθεται το ερώτημα «γιατί οι ανακριτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την ανθρώπινη αδυναμία που ουσιαστικά αποδυναμώνει την άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων».

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού με την ανακοίνωσή της περνά στην ουσία της υπόθεσης και εκφράζουν την άποψη ότι η όλη εισαγγελική έκθεση στηρίζεται στην υπόθεση των TOR-MI1 που έκλεισε από την Βουλή χωρίς παραπομπή προσώπων και εκφράζουν απορία «γιατί αναμοχλεύεται παλαιά υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά κλείσει από τη Βουλή;».

Τονίζουν την νομική τους θέση ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί για παραγεγραμμένα αδικήματα και αναφέρουν: «Η απλή ανάγνωση που σχετικών νομοθετικών κειμένων και η αναφορά του χρόνου τέλεσης του αδικήματος οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα περί παραγραφής». Θέτουν επίσης νομικό θέμα αναφέροντας ότι:

«Το αδίκημα της δωροδοκίας που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο φέρεται να τελέστηκε σε χρόνο (πριν από το 2005), όταν ο σχετικός νόμος περί «ξεπλύματος» δεν το περιελάμβανε στα βασικά εγκλήματα».

Διευκρινίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα σε ολόκληρο το διάστημα των 20 μηνών που διαρκεί η εν λόγω δικαστική διαδικασία δεν παρουσιάστηκε η παραμικρή ασυνέπεια ή απροθυμία εκ μέρους του κ. Τσοχατζόπουλου για συνεργασία με τις Αστυνομικές ή Ανακριτικές αρχές. Τουναντίον ο κ. Τσοχατζόπουλος παρουσιάστηκε πάντοτε με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια στις ορισθείσες συναντήσεις. Επιπλέον από εβδομάδων στον κ. Τσοχατζόπουλο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αφαίρεση του διαβατηρίου».

Τέλος, αναφέρονται και στην υπόθεση των υποβρυχίων – την δεύτερη που επικαλούνται οι Εισαγγελείς ως πηγή παράνομη πλουτισμού του πρώην υπουργού και τονίζουν:

«Η απόφαση για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλο να υλοποιήσει την εν λόγω απόφαση . Ζητήθηκε τόσο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής όσο και στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως από την Εισαγγελία Αθηνών η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων. Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις δεν έγινε δεκτό. Στο αίτημα αυτό θα επανέλθουμε στο πλαίσιο της τακτικής ανακρίσεως».