Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας πως «η παράταξη απέδειξε ότι υπάρχει». Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Τα συγχαρητήρια του για την ειλικρινή συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα, έδωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελο Βενιζέλο, ανοίγοντας την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, το
απόγευμα. 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών και εξήρε το έργο που επιτέλεσε με επιτυχία, όπως είπε, σε δύσκολες συνθήκες.

«Είχαμε πολύτιμη συνεργασία στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και εξαιρετική συνεργασία», τόνισε ο κ. Παπαδήμος και αναφέρθηκε με θετικά λόγια για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

«Η ελληνική οικονομία κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πώς ελήφθησαν «δύσκολες αποφάσεις με επώδυνες συνέπειες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Απαραίτητες, όμως, για τη σταθερότητα και τη θέση της χώρας στο ευρώ».
 
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία του συμμετοχή στο υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπαδήμο για τα θετικά του λόγια και πρόσθεσε: «Διαπραγματευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες και δεν
θα πρέπει να χαλαρώσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».
 
Τα συγχαρητήρια του στο νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, στην παρέμβασή του, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος .

«Να εκφράσω τα συγχαρητήρια και εγώ στον Βαγγέλη Βενιζέλο για την εκλογή του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, 
και να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια που τα κόμματα μας βρέθηκαν μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε:

«Ανεπτύχθη μια συνεργασία που βασίσθηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση και στον κοινό σκοπό που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε. Αφήνει μια κληρονομία εθνικής συνεννόησης αυτή η κυβέρνηση, έστω και εάν  αυτό επετεύχθη στο μίνιμουμ.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι εύχομαι καλή επιτυχία, όχι στο όνομα του κόμματός σας, αλλά στο όνομα της Δημοκρατίας και της πατρίδας»

Με τον Κάρολο Παπούλια

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε και επισήμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. 

«Χαμογελαστό σας βλέπω», είπε ο κ. Παπούλιας για να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος. «το δικαιούμεθα» και συνέχισε λέγοντας: «η παράταξη απέδειξε ότι υπάρχει. Πάλλεται η ψυχή της. Μας ξεπέρασε η κοινωνία. Και σας τα λέω αυτά, όχι μόνο ως ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, αλλά ως προσωπικότητα που προέρχεστε από τα σπλάχνα της παράταξης».

Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε σχετική ερώτηση του κ. Παπούλια πως ψήφισαν 240.000 τονίζοντας  ότι για τα δεδομένα της συγκυρίας, η συμμετοχή των πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία ήταν εντυπωσιακή. «Θα κάνω ό,τι επιβάλει το εθνικό μου καθήκον, για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να νοιώσει ο πολίτης ασφαλής» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εκλογές, λέγοντας ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει η εφαρμογή του προγράμματος. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί πιστά, να μην χαθούν έσοδα ή να υπάρξει υπερβολή στις δαπάνες, καθώς εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα αποβεί εις βάρος των πιο αδύναμων, των πιο φτωχών, της μεσαίας τάξης.

Όταν αποτυγχάνουμε στους στόχους μας, το πληρώνουμε σκληρά, τόνισε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε οι θυσίες να είναι δίκαια κατανεμημένες και αυτό γίνεται όταν κάνουμε τη δουλειά μας καλά και ως πρόσωπα και ως κράτος».

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη λειτουργία του κράτους, λέγοντας ότι υπήρξαν θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, ενώ τόνισε την ανάγκη να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας του, για να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια.

Η παραλαβή

Ο κ. Παπανδρέου, κατά την παράδοση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στον κ. Βενιζέλο, αναφέρθηκε ειδικότερα στη στενή συνεργασία που είχαν κατά το διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2011 όπου, όπως είπε, «ήταν καθοριστική φάση για να μπει σε θετική τροχιά η οικονομία και να δημιουργηθεί ελπίδα για τη χώρα. Έτσι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και στο μέλλον».

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά, του ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την προσφορά του στην παράταξη και για τη δέσμευσή του να είναι κοντά στη νέα ηγεσία.

Τόνισε ότι κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου οι πολίτες που συμμετείχαν έδωσαν νέα φτερά στο ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι αρχίσαμε να ανατρέπουμε στερεότυπα που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται.

Εν όψει των εκλογών ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλος και μίλησε για ανασύνταξη της χώρας, ώστε να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη και να μην υποστούν οι πολίτες ποτέ στο μέλλον όσα υφίστανται τα τελευταία δυο χρόνια.

Πρέπει να επανιδρύσουμε την παράταξη, τη χώρα αλλά και την Ευρώπη η οποία σήμερα είναι μονόχρωμη και συντηρητική, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι μόνο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πετύχουμε.

Τα τελικά αποτελέσματα

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογική διαδικασία.

Στις 236.151 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των πολιτών που προσήλθαν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 230.105 ψήφους, τα λευκά έφτασαν τις 4.662 και τα άκυρα 1.384.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, κατά του αποτελέσματος και των επιμέρους αποτελεσμάτων σε επίπεδο νομών δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση β' βαθμού, σύμφωνα με το σημείο 13 της Κατευθυντήριας Οδηγίας Νο 80.

Επομένως η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης οριστικοποιεί και πιστοποιεί ως τελικό το αποτέλεσμα των διεξαχθεισών εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Βάσει του αποτελέσματος, νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακηρύσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όρισε, εκ νέου, ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος τους βουλευτές Πέτρο Ευθυμίου, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη
Μπεντενιώτη. 

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος ενημέρωσε επισήμως τον κ. Πετσάλνικο για την εκλογή του κ. Βενιζέλου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από