Και όμως μερικές φορές στην Αριζόνα χιονίζει και οι κάκτοι ασπρίζουν και το στρώνει στην έρημο. Οχι τόσο συχνά όσο φυσάει ή καίει ο ήλιος, αλλά γίνεται όπως και με τις μουσικές.

Πέρα από τις σκονισμένες κιθάρες, τις τρομπέτες και τον ήχο της ερήμου που ταξιδεύουν παντού οι Calexico, ένα νέο κύμα από ήχους με διαφορετικά στυλ και ψυχισμό βάζει με επιχειρήματα τη νέα σκηνή της Αριζόνας στον καινούργιο χάρτη της μουσικής.

Οι επιρροές φτάνουν από παντού, σε ένα κομβικό σημείο του αμερικανικού Νότου που, με ανοιχτούς δέκτες, «επικοινωνεί» με το Σύμπαν. Ηχοι ιδιαίτερα αγαπημένοι στην Ελλάδα, όπου σχήματα όπως οι Calexico και οι Giant Sand του Χάου Γκελμπ «μιλάνε» χρόνια τώρα στο κοινό, σαν δικοί μας καλλιτέχνες. Ο ήχος της Αριζόνας έχει πια βγάλει ρίζες εδώ. Η περιπλάνηση, η συντροφικότητα, οι ανοιχτοί δρόμοι και οι άγνωστοι προορισμοί, το ότι σίγουρο είναι μόνο το παρόν και τίποτε άλλο, γειώνουν μουσικές και συναίσθημα σε έναν «τόπο» που συνεχώς κινείται.

Νότια και δυτικά, η Τούσον, η «πιο μικρή μεγάλη πόλη της Αμερικής», όπως συχνά αναφέρεται, είναι πόλος έλξης για μουσικούς και άλλους καλλιτεχνικούς χαρακτήρες που βρίσκουν εκεί κάπου σχετικά φτηνά να μείνουν και πολλούς χώρους για να εκφραστούν.

Η συλλογή λοιπόν «Tucson Songs» με τον επεξηγηματικό υπότιτλο «Νέοι συναρπαστικοί ήχοι από τη Νότια Αριζόνα» (που κυκλοφορεί από τη γερμανική ετικέτα Le Pop) λέει σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια για το τι παίζει αυτή τη στιγμή, με ονόματα που δημιουργούν σκηνή.

Η γαλλικής καταγωγής Μαριάν Ντισάρ, στο άλμπουμ της οποίας έχει κάνει την παραγωγή ο Τζόι Μπερνς των Calexico, o νεαρός Μπράιαν Λόπες, γέννημα-θρέμμα και ένας από αυτούς που αξίζει να τσεκάρεις κάθε τόσο (έχει νέο δίσκο το «Ultra»), ο Αντριου Κόλμπεργκ (και αυτός με φρέσκο υλικό στο «Dirty Winds»), ο Ναΐμ Αμόρ με ποπ κομψότητα σε ντεκόρ κάκτου, η Κόρτνεϊ-Μαρί Αντριους, η 22χρονη από τη φουρνιά των νεο-χίπις, και όλοι εκείνοι οι ντεσπεράντος που μπορούν εύκολα να διασχίζουν τα σύνορα από τη φολκ στην cumbia και σε ένα πειραματικό ιδίωμα που ενώνει την έρημο και μια κοσμοπολίτικη φιέστα για τον λαό.