Γνωρίζετε φίλοι μου το νέο χόμπι του νεοέλληνα; Φωτογράφιση αστέγων! Πώς παλιότερα κάποιοι μάζευαν σπιρτόκουτα; Πώς υπήρχαν οι φιλοτελιστές; Ετσι σήμερα ένα σεβαστό κομμάτι των συμπατριωτών μας ξεχύνεται στους δρόμους των ελληνικών πόλεων προς αναζήτηση της φτωχολογιάς. Η διαδικασία είναι απλούστατη. Μόλις εντοπιστεί ο άστεγος, ο χομπίστας βγάζει την κινητούμπα του και τον φωτογραφίζει. Εν συνεχεία, ανεβάζει θριαμβευτικά τη φωτό στο Ιντερνετ, συνοδεία δακρύβρεχτων σχολίων.

Αν πάλι βαριέστε (ή φοβάστε ή σιχαίνεστε) να τρέχετε στις λεγόμενες «δύσκολες» συνοικίες, no problemo! Βάζετε στο Google τη λέξη «homeless» και αμέσως έχετε μπροστά σας ατελείωτες «γκαλερί» φωτογραφιών απ’ όλες τις πόλεις του κόσμου. Ποστάρετε μία από αυτές (καλό θα είναι να μη φαίνεται πίσω από τον άστεγο o Πύργος του Αϊφελ ή το Μπιγκ Μπεν) στο facebook και λέτε πως πάρθηκε πριν από λίγη ώρα στην Ομόνοια.

Μιλάμε για ΤΟ σούπερ χόμπι. Ξεκούραστο, διασκεδαστικό και – προπαντός – τζάμπα! Πιστεύω πως το επόμενο βήμα θα είναι να βγουν χαρτάκια με αστέγους. Θα μπορείς να ανταλλάσσεις τον Πακιστανό της Πλατείας Θεάτρου με τον έλληνα «νεοάστεγο» της Πειραιώς. Οταν δε θα συμπληρώνεις τη σελίδα της Πλατείας Βικτωρίας θα κερδίζεις πλούσια δώρα όπως «μίξερ αληθινό» ή «λούτρινο κουκλάκι».

Εδώ θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτή η αλλοπρόσαλλη «μόδα» θα μπορούσε να κινητοποιήσει κάποιους ανθρώπους. Χλωμό το βλέπω. Αυτοί που νοιάζονται, αυτοί που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους αστέγους το κάνουν (όπως το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια) μακριά από το φως της δημοσιότητας. Από κει και πέρα θα μιλήσω εκ προσωπικής πείρας. Πριν από λίγες ημέρες πήγα με τον Ηλεκτρικό από την Ομόνοια στο Φάληρο. Μπήκαν στο τρένο τρεις άστεγοι ζητώντας χρήματα. Κανείς δεν τους έδωσε δεκάρα τσακιστή. Τουλάχιστον δεν τους φωτογράφισαν…