Οι Ελληνες τα έχουν χαμένα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψάχνονται πώς να περισωθούν από την επερχόμενη διάλυση του Κινήματος και το μαύρισμα που θα τους ρίξει ο κόσμος, ενώ των άλλων κομμάτων (της αντιπολίτευσης – μεγάλης και μικρής) βιάζονται να πάμε σε εκλογές, για να απολαύσουν τους καρπούς των αναληθειών, που έχουν σκορπίσει στον κόσμο. Τα λαϊκά κόμματα της Ευρώπης, αδελφά της Νέας Δημοκρατίας, είναι έξω φρενών με τον κ. Σαμαρά γιατί βάζει, όπως λένε, «διαρκώς εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων», για να γίνει πρωθυπουργός. Αλλά το ερώτημα είναι, μετά τι; […]

Τι πρέπει να γίνει. Πρώτα, πρώτα οφείλουμε, ως λαός, να μην έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους παλαιούς πολιτικούς, που μας βούλιαξαν. Αυτοί δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να ζητούν την ψήφο μας. Η χώρα χρειάζεται νέα πρόσωπα, άφθαρτους ανθρώπους, ηθικούς και αδιάφθορους πατριώτες, με γνώση και όρεξη για δουλειά. Αν υπάρχουν αυτά τα προσόντα, με τη βοήθεια της λογικής θα μπορέσουν να κάνουν το σωστό.

Θα πρέπει γρήγορα να σχηματιστεί μια μεγάλη ομάδα ειδικών, κυρίως οικονομολόγων αλλά και άλλων επιστημόνων, που θα επεξεργαστούν ένα μακρόπνοο πρόγραμμα αναζωογόνησης της οικονομίας της χώρας, που θα το γνωστοποιήσουν στον λαό, ώστε να το γνωρίζουν όλοι. Ετσι, εφόσον τύχει της έγκρισης του μεγαλύτερου μέρους του λαού, να είναι υποχρεωμένοι όλοι, να μην το παρακάμπτουν, γιατί θα δέχονται σφοδρή κριτική. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αλλά με την πίστη ότι θα πρέπει να σωθεί η πατρίδα, μπορεί να γίνει εφικτό.

Τα πανεπιστήμια οφείλουν να αλλάξουν πορεία στην έρευνα και από εκεί που ο καθένας ασχολείται με ό,τι του αρέσει, θα πρέπει του λοιπού να ασχοληθεί με τη στοχευμένη έρευνα, επάνω σε ένα ευρύ σχέδιο που θα συμβάλλει στην ανόρθωση της παραγωγής της χώρας. Ολα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει στη χώρα μας βιομηχανία για να αξιοποιήσει τις όποιες προτάσεις προέρχονται από την επιστημονική έρευνα.

Ολοι οι Ελληνες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε άπαντες μέσα στην ίδια βάρκα, που θαλασσοδέρνεται στην τρικυμία και αν βουλιάξει, θα πνιγούμε σίγουρα όλοι. Αντίθετα, με συντονισμένη προσπάθεια για κάποιο καιρό θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και η ζωή θα ξαναβρεί τον ομαλό της ρυθμό. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Ο Θόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας