Θα σου κάνω μια ομοιοπαθητική, μάνα μ’

Κυρία Φοίβη,

Πόσα χρόνια ακόμη τα Πανεπιστήμια, η κοινωνία μας γενικά, θα έχουμε σε καραντίνα τους ομοιοπαθητικούς και τους ολιστικούς γιατρούς, που προσεγγίζουν διαφορετικά τον ασθενή, εστιάζοντας με άπειρη προσοχή στο πρόβλημα αλλά και στην ιδιοσυγκρασία του, χωρίς να τον φορτώνουν απαραίτητα με φάρμακα και άχρηστες ιατρικές εξετάσεις; Μήπως φταίνε και οι ίδιοι που κάποτε εμφανίζονται ως θεόσταλτοι μάγοι;

Το θέμα δεν είναι απλό αφού εμπίπτει σε οικονομικά συμφέροντα και «χαλάει την πιάτσα», που λένε.

Ενας ολιστικός γιατρός, π.χ., μπορεί να βλέπει στο ιατρείο του καθημερινά το πολύ δέκα αρρώστους, ενώ οι άλλοι εξήντα, που τους ξεπετάνε σε 5 λεπτά.

Εύχομαι και ελπίζω κάποτε ν’ αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο γι’ αυτή τη συμπαθή κατηγορία επιστημόνων και να τους περιβάλλουμε με περισσότερο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Κατερίνα

Λίγη υπομονή, αγαπητή Κατερίνα. Τώρα που όλη η Ευρώπη – και όχι μόνο – θα βυθιστεί αναπόφευκτα στη λιτότητα και τη φτώχεια, όπως η Ελλαδίτσα, και θα έχει την Ανγκελα Μέρκελ και τους τραπεζίτες της να θέλουν να τη διοικούν οικονομικά, θα ασκούν (θα ασκούμε) όλοι την ομοιο-παθητική, ως τα όμοια παθόντες!

Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια, τα σελίνια μονά τσε διπλά…

Αγαπητή κυρία Φοίβη

Δεν είμαι θεολόγος, μαθηματικός είμαι και θα ήθελα να κάνω μερικές σκέψεις πρόχειρες και βιαστικές, και ίσως ανόμοιες· παρασύρθηκα (;) δύο φορές ρίχνοντας λευκό στις εθνικές εκλογές και στις δημοτικές.

Τώρα τι θα ήθελα να σημειώσω όταν θυμήθηκα τον Πιλάτο που ρώταγε τον όχλο: «Ποιον απ’ τους δύο θέλετε ν’ απολύσω, τον ληστή Βαραββά ή τον Χριστό;». Ο όχλος φώναζε ν’ απολύσεις τον Βαραββά. «Και τι να κάνω τον Χριστό;». «Σταύρωσέ τον». Τους ρωτάει πάλι: «Μα τι κακό έκανε;». «Σταύρωσε τον» φώναζε ο όχλος που πριν είχε υποδεχθεί τον Χριστό μετά βαΐων και κλάδων!

Μπορώ εγώ να ρωτήσω τον όχλο τι κακό έκανε ο Παπανδρέου; Βέβαια, είναι ντροπή να συγκρίνεις κάπως τον Χριστό με τον κάθε πρωθυπουργό ή ηγέτη με τα λάθη του, τις αμαρτίες του… Οι οπαδοί και ο όχλος με τα δίκαιά τους και την κρίση που μας επιβάλλεται και έξωθεν σταυρώνουν και εσταύρωσαν τον Παπανδρέου, και κάποιοι μάλιστα ευεργετηθέντες… Ενώ ξέχασαν ορισμένες ευγένειες και θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Παπανδρέου, ακόμη παραβλέπουν παλιές και νέες ιστορίες και άλλων οπαδών που έγιναν αποστάτες, προδότες κ.λπ.

Αφήνω στην μπάντα τούς αντίθετους… που κάνουν τη δουλειά τους. Επ’ ευκαιρία θυμίζω – προς τιμήν του – τον επίτιμο πρόεδρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που είπε: «Ο καημένος ο Παπανδρέου που γυρίζει όλη την Ευρώπη και αλλού για να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία». Επίσης ο πρόεδρος Α. Σαμαράς με πολλήν ευγένεια αποφεύγει να ρίχνει λάσπη στον Παπανδρέου και ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης, και αυτός το ίδιο ευγενής.

Κύριοι οπαδοί και πρωτοκλασάτοι, ρωτάμε τι κακό εποίησε και τον σταυρώνετε. Παρότι δεν ανήκω στον χώρο αυτό, δίδοντας δικαιοσύνη προτείνω να μείνει αρχηγός αφού οι γνώσεις του και εμπειρίες του είναι τεράστιες και μπορεί ακόμη να ωφελήσει την Ελλάδα.

Ευχαριστώ και μεθ’ υπολήψεως, Βασίλης Φειδάκης, καθηγητής

Με το συμπάθιο, αγαπητέ Βασίλη, αλλά θα σας μαλώσω που φέρατε τον επίτιμο στην ταπεινή τούτη στήλη – και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει και μόνη η αναφορά του ονόματός του (αφήστε που δεν τα είπε και έτσι τα πράγματα, διότι ποτέ δεν τα λέει τόσο καθαρά και ξάστερα, δίχως να υπονοεί κάτι πίσω από τις γραμμές). Δεύτερον, ως προς τη Σταύρωση (που, μεταξύ μας, σε απλή Αποκαθήλωση την βλέπω – και δεν ήρθε και Πάσχα ακόμη, ίσα που μπήκε το Τριώδιο, χρόνος ιδανικός για τα εθνικά μας Καρναβάλια, εντός και εκτός της φυλακής). Τόλμησε το απλούστατο εγκληματικό: σε μια χώρα που ανάβουν τα λαμπάκια της μόλις ακούει χρήμα (ειδικά δημόσιο!), είπε «λεφτά υπάρχουν», γύρισε το μάτι όλων κι έπειτα το πήρε πίσω!