ΜΕ ΜΙΑ Κόστα Ρίκα ξεχνιέμαι – ή σχεδόν. Δεν έχουν προλάβει να κλείσουν τα έκπληκτα στόματα όσων αντελήφθησαν ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει συνασπισμός ατάκτων ενώ ο πρόεδρός του έτρεχε στη Λατινική Αμερική για τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Παρ’ όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι μεσοβδόμαδα (πριν ακριβώς από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) ο Γιώργος Παπανδρέου θα λείπει πάλι και θα είναι στο Ισραήλ. Γιατί; Για να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο Ερσλίγια, τη σημαντικότερη διεθνή συνάντηση που γίνεται στη χώρα αυτή. Επ’ αυτού, τρεις επισημάνσεις.

ΠΡΩΤΟΝ, ο Παπανδρέου πατάει ορθοπεταλιά στα διεθνή, πολύ περισσότερο από ό,τι στα εδώ. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, οι Ισραηλινοί δεν ξεχνούν τους φίλους ακόμη και στα δύσκολα. Μην ξεχνάτε ότι ήταν ο Γιώργος που άνοιξε την πόρτα της εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ το καλοκαίρι του 2010.

ΤΡΙΤΟΝ, ο Παπανδρέου μιλάει Τετάρτη. Είναι η μέρα που εκπνέει το άτυπο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να τακτοποιήσει τα θέματα του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.

Το μέλλον των υδρογονανθράκων

ΥΠΑΡΧΕΙ και κάτι που πάει καλά. Αναφέρομαι στην ελληνο-κυπριακή συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης πήγε στην Κύπρο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για ένα συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο άνοιξε μάλιστα ο κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Παρότι οι Κύπριοι είναι πιο μπροστά από εμάς, ο Μανιάτης άκουσε καλά λόγια για την ιδέα του να συγκροτήσει Επιτροπή Σοφών αλλά και για την πρόθεσή του να ανταποκριθούν Ελλάδα και Κύπρος στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αξιοποιηθούν νέες πηγές ενέργειας από κράτη-μέλη.

Διαβούλευση

για τις μεταθέσεις

ΕΝΑ ΑΠΟ τα τελευταία πράγματα που έκανε ο Πάνος Μπεγλίτης ως υπουργός Αμυνας ήταν να επεξεργαστεί ένα τολμηρό και καινοτόμο σύστημα μεταθέσεων των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προώθησε, με κάποιες αλλαγές, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. Η διάθεσή του είναι να λάβει υπόψη τις οικονομικές και άλλες επιβαρύνσεις που συνεπάγονται για τους αξιωματικούς. Το σχέδιο είναι έτοιμο και σήμερα ή αύριο, με σχετική διαταγή, φεύγει για να πάει σε όλες τις μονάδες της χώρας ώστε να μπει σε φάση διαβούλευσης. Αφού φθάσουν στο γραφείο του αναπληρωτή οι απόψεις των στελεχών του στρατεύματος, θα εκτιμηθούν και, ενδεχομένως, θα ενσωματωθούν στη ρύθμιση, η οποία θα υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση. Υπενθυμίζω ότι η ανοιχτή διαβούλευση – μέσω e-mail στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού -, που είχε υιοθετήσει ο Μπεγλίτης, είχε μεγάλη απήχηση σε αξιωματικούς κάτω από τον βαθμό του ταξιάρχου, αλλά είχε προκαλέσει και αντιδράσεις των συνδέσμων αποστράτων, με αποτέλεσμα να την κουρέψει όταν πήγε στο Πεντάγωνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.