Σε ένα μικρό μπαρ της Βαρκελώνης πριν από λίγα χρόνια πολλοί από τους θαμώνες πήγαιναν για να ακούσουν τον Ελληνα που παίζει στ’ αλήθεια όμορφες μουσικές. Σιγά σιγά ο Ελληνας, ο οποίος έχει και ένα όνομα που δεν το ξεχνούν εύκολα οι ξένοι και ακούγεται μια χαρά και στα καταλανικά, Ευριπίδης, αποκτά ένα κοινό που τον παρακολουθεί πιστά στην Ισπανία.

Σε αυτούς τους μουσικόφιλους ο Ευριπίδης βρίσκει φίλους και μέσα στους φίλους βρίσκει και αυτούς που πρόκειται να γίνουν στη συνέχεια οι Τραγωδίες του – το σχήμα που είναι γνωστό πια ως Evripides and His Tragedies. Στη συνέχεια έρχεται και στην Ελλάδα, όπου είχε αρχίσει να παίζει πιάνο προτού ξενιτευτεί, τότε που η καρδιά του χτύπησε για τη Βαρκελώνη.

Πιο βόρεια, στη Δανία, πριν από λίγο καιρό ο Δημήτρης Γριμάνης έλαβε ένα πολύ ευχάριστο e-mail, το οποίο ξαφνικά φούντωσε μέσα του ένα τεράστιο κύμα νοσταλγίας για την πατρίδα – ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο κάλεσμα. To τραγούδι «Τhis Is How» – του Grim Anise, όπως υπογράφει καλλιτεχνικά – αναδείχτηκε τραγούδι του μήνα στο σάιτ του Jumping Fish.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πρόσφατα ο Grim Anise είχε και πολλά μουσικά θέματα να κανονίσει. Παράλληλα με τη δουλειά του στην Κοπεγχάγη, ειδικός για τον ήχο, ετοιμάζει τα καινούργια του πρότζεκτ, με τις μουσικές του να παίζουν πια σταθερά (και) στα ελληνικά ραδιόφωνα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Κeep Shelly in Athens, το ελληνικό σχήμα που χάρη στο Ιντερνετ και στις μουσικές του κεραίες ξεχώρισε στο εξωτερικό προτού ακόμη κάνει την πρώτη εμφάνισή του στα μέρη μας, έκλεισαν ήδη για να παίξουν στο εφετινό Φεστιβάλ Coachella, όπου εμφανίζονται όλοι όσοι αυτή τη στιγμή έχεις λόγους να δεις. Αλλά από μόνοι τους οι Keep Shelly in Athens είναι μια μεγάλη ιστορία…

Μία μία οι ιστορίες αυτές και άλλες σαν και αυτές δείχνουν τελικά προς μια καινούργια τάση στα μουσικά μας πράγματα: τους «εισαγόμενους» Ελληνες, που έρχονται με δύναμη και με αναγνώριση από το εξωτερικό ή στέλνουν από εκεί τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια, η διεθνής καριέρα προηγείται της εγχώριας.

«Είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά και πιο δύσκολα επίσης», συμφωνούν οι περισσότεροι από τους κοσμοπολίτες. Και αυτό επειδή υπάρχουν πολλά νέα ονόματα που «ανεβάζουν» δουλειές στο Ιντερνετ και κυκλοφορούν τα κομμάτια τους εκεί έξω. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, πολλά από αυτά που αξίζουν μια καλή τύχη να βουλιάζουν στα βάθη του ωκεανού των αμέτρητων ακουσμάτων. Η καλή τύχη, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.