ΩΣ ΛΕΩΝ του κοινοβουλευτισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σαν την Μπαρτσελόνα. Η παρουσία του στην Ολομέλεια – όπως των Μπλαουγκράνα στο γρασίδι – εγγυάται πάντα γκολ και θέαμα. Το λέω γιατί αργά την Τρίτη το βράδυ ήταν σαφές στα κοινοβουλευτικά «μηχανάκια» ότι η διάταξη Λοβέρδου για τα φαρμακεία δεν περνούσε. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε αναχωρήσει. Ο αντιπρόεδρος ανέβηκε, λοιπόν, στο Προεδρείο και ζήτησε να μάθει τον αριθμό των ψηφισάντων. «Δώστε μου το αποτέλεσμα», είπε, «για να το πω στον Πρωθυπουργό, ώστε να ξέρει αν έχει την πλειοψηφία ή όχι και να δει τι θα κάνει…».

ΜΕΤΑ ο Βαγγέλης μίλησε λίγο με τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Οπότε το μόνιτορ της Βουλής έπιασε τη φράση: «Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί…». Η πρόταση δεν είχε υποκείμενο, αλλά δεδομένου και του προχωρημένου της ώρας προκάλεσε μια σχετική αναστάτωση. Τελικώς, το θέμα ξεκαθάρισε χθες, Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής στο μπρίφινγκ: «Ο Παπαδήμος δεν παραιτείται!».

Ευτυχώς είναι πολλοί!

MAZEYTHKAN χθες για συνεργασία σύσσωμες οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Καμιά δεκαριά άτομα και βάλε δηλαδή, αν υπολογίσει κανείς και γενικούς γραμματείς. Οπότε πετιέται η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα και κάνει ένα σχόλιο σε στυλ «τι πολλοί που είμαστε…». Ανταπαντά ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος σε ελαφρώς σαρδόνια διάθεση: «Πάλι καλά, Αθηνά μου, που δεν είμαστε ολιγομελές σχήμα. Γιατί τότε ποιος θα ψήφιζε τη διάταξη Λοβέρδου». Ο Πάρις εννοούσε ότι αν η Βουλή είχε λιγότερους κυβερνητικούς – που είναι εκ της θέσεώς τους υποχρεωμένοι να στηρίξουν – και περισσότερους βουλευτές – που έχουν το μάτι στο εκλογικό ταμείο – το τελικό σκορ θα ήταν ακόμη πιο ισχνό.

Γελάνε μαζί μας

ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ από τις Βρυξέλλες μού λέει ότι γίνεται εκεί μεγάλο καλαμπούρι με τις πρόσφατες δηλώσεις νυν και πρώην υπουργών ότι δεν έχουν διαβάσει το Μνημόνιο παρ’ ότι το ψήφισαν. Λένε μάλιστα ότι στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα κίνημα αδιάβαστων πολιτικών. Και βεβαίως γελάνε.

Το φακέλωμα των σκύλων

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ στη Βουλή, καθώς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να ψηφίσουν τη διάταξη νομοσχεδίου περί σκύλων που προβλέπει την τοποθέτηση μικροτσίπ για να μην τους χάνουν τα αφεντικά τους κι έχουμε τα γνωστά σπαραξικάρδια φαινόμενα. Το ΚΚΕ το εξέλαβε ως στοιχείο ανθρώπινης αλλοτρίωσης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ διείδε επέκταση του ηλεκτρονικού φακελώματος. Μη χειρότερα!