Το ΠΑΣΟΚ διανύει την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του. Και επιπλέον, όχι μόνο απωλέσαμε τα ιδεολογικά μας χαρακτηριστικά αλλά δεν ξέρουμε και με τι να τα αντικαταστήσουμε. Ο κόσμος μπορεί ίσως να μας συγχωρήσει την προδοσία, αλλά δεν μας συγχωρεί την αδράνεια. Γι’ αυτό και αποστρέφει το πρόσωπό του από το Κίνημα.

Για μας, στο Ρεύμα των Νέων Σοσιαλιστών η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ξεκινά από τη διατύπωση μιας νέας πρότασης διακυβέρνησης. Η κουβέντα για τους υποψήφιους αρχηγούς αφορά ελάχιστους, όσους επωφελούνται άμεσα από αυτήν. Εμείς όμως δεν ανήκουμε σ’ αυτούς. Προτιμούμε να ανήκουμε στα απλά μέλη του Κινήματος, που το κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανό. Ο στόχος μας είναι να επικρατήσει επιτέλους η πολιτική εις βάρος των προσωπικών επιδιώξεων και στρατηγικών. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε κωδικοποιημένα τα βασικά σημεία της πολιτικής μας τοποθέτησης, με την ελπίδα να ακουστούμε για να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αναμόρφωση του ΠΑΣΟΚ με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, ούτως ώστε το κόμμα αυτό να μπορέσει ξανά να εκφράσει την πλειοψηφία των πολιτών και να προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας, προς όφελος κυρίως των πλέον αδύναμων μελών της. Τα σημεία αυτά είναι εν συντομία τα εξής:

1 Οι διαδικασίες σε αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση. Η εκλογή αρχηγού από τη βάση είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί. Ολα τα κομματικά όργανα πρέπει να εκλέγονται από τη βάση. Μας χρειάζεται ένα διαρκές συνέδριο όπου όλα τα επιβεβαιωμένα μέλη του κόμματος θα αποτελούν αυτομάτως και το σώμα των συνέδρων, από το οποίο θα λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις και εν προκειμένω θα αναλυθούν συνολικά τα προβλήματα της χώρας και θα εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις. Ενα συνέδριο που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν μηχανισμό και κανέναν υποψήφιο αρχηγό. Και μια ριζοσπαστική ιδεολογική πλατφόρμα που θα συνδυάζει τον σοσιαλισμό με την οικολογία και την άμεση δημοκρατία.

2 Η εγχώρια πολιτική. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα οικονομία για να ξεφύγει από την ύφεση. Εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τουριστική ανάπτυξη, αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής αλλά και της βιομηχανίας. Εξυγίανση των ελεγκτικών και των φορολογικών μηχανισμών. Εγκατάλειψη των ολέθριων μέτρων της τρόικας και άμεση αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε συνδυασμό με μια πιο επιθετική στρατηγική της ΕΚΤ (τύπωμα χρήματος) έως ότου να είναι έτοιμη η έκδοση ευρωομολόγων. Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν επιλύει το πρόβλημα παρά μερικώς, καθώς ο κίνδυνος του ελλείμματος παραμένει και παράγει νέο χρέος, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο αν δώσουμε λύση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

3 Οι διεθνείς σχέσεις. Για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική έχουμε ανάγκη συμμάχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και υπάρχουν πολλοί, πρωτίστως οι χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Θα έπρεπε από καιρό να είχαμε επιδιώξει τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για να απαιτήσουμε μια αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να κάμψουμε τη γερμανική αδιαλλαξία. Και επιπλέον για να εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη και να προχωρήσει προς μια ουσιαστική ολοκλήρωση οικονομική και πολιτική. Η ΕΚΤ πρέπει να αποτελεί τον ύστατο δανειστή και τα ευρωομόλογα να δώσουν τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για να αναθερμανθεί πανευρωπαϊκά η ανάπτυξη.

4 Η άμεση δημοκρατία ως η μοναδική λύση για το πολίτευμα και το πολιτικό μας σύστημα. Η ελληνική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Το πολιτικό μας σύστημα απαξιώθηκε γιατί δεν είναι επί της ουσίας δημοκρατικό. Γιατί τόσα χρόνια δεν εξέφραζε σχεδόν κανέναν αλλά εξασφάλιζε την επιβίωσή του με την ευνοιοκρατία και τη συναλλαγή. Για τους λόγους αυτούς χρειαζόμαστε την άμεση συμμετοχή των πολιτών. Ο ρόλος των επαγγελματιών πολιτικών πρέπει να περιοριστεί. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επιτέλους να εφαρμοστεί και να γενικευτεί. Μέρος της νομοθετικής εξουσίας να αποδοθεί στον λαό. Και το Σύνταγμά μας να αναθεωρηθεί προς το αμεσοδημοκρατικότερο.

Μας λένε πως είμαστε αιθεροβάμονες. Πως δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, ούτε διάθεση για να εφαρμοστούν όλα όσα προτείνουμε. Τους απαντούμε πως εμείς απλώς μεταφέρουμε όσα ακούμε καθημερινά από τους οργισμένους και απογοητευμένους συμπολίτες μας. Κι ότι χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές δεν υπάρχει μέλλον για το ΠΑΣΟΚ. Και το ασυγκρίτως σημαντικότερο: δεν υπάρχει μέλλον για αυτή τη χώρα. Η επιλογή είναι δική μας.

Το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών είναι πολιτικό ρεύμα σκέψης εντός του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στη σύνταξη του κειμένου συνέβαλαν οι Δημήτρης Σακελλάρης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Αντώνης Ελευθεριάδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Ηλίας Βασιλειάδης, μέλος της Νεολαίας, και Ρίζος Καϊάφας, υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ.