«Ερχεται κάποια στιγμή στην ανάπτυξη κάθε πολύ επιτυχημένης εταιρείας κατά την οποία οι ιδρυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη να περάσουν τη σκυτάλη σε μια νέα ηγεσία. Ο Τζιμ και εγώ είπαμε στο διοικητικό συμβούλιο ότι η ώρα αυτή ήρθε τώρα». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε ο ελληνοκαναδός Μάικ Λαζαρίδης, συνεπικεφαλής μαζί με τον Τζιμ Μπαλσίλι μέχρι το περασμένο Σάββατο της Research in Motion (RIM), δημιουργού του BlackBerry που κέρδισε τη διεθνή αγορά ως το κινητό τηλέφωνο το οποίο έδωσε τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα ηλεκτρονικά μηνύματα με ασφάλεια και αναδείχτηκε σε πολύτιμο εργαλείο για επαγγελματίες και στελέχη.

Το περασμένο Σάββατο η RIM αποφάσισε να τοποθετήσει στο τιμόνι της τον Θόρστεν Χέινς, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν από τα βασικά στελέχη της. Η αλλαγή σκυτάλης βάζει τέλος στη δύο δεκαετιών συνεργασία του Λαζαρίδη με τον Μπαλσίλι στην κορυφή της εταιρείας, η οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογική καινοτομία λανσάροντας το BlackBerry.

Οι δύο άνδρες κατάφεραν να μετατρέψουν τη μικρή εταιρεία που ίδρυσε το 1985 ο Λαζαρίδης σε παγκόσμιο παίκτη. Ομως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που δέχτηκε από την Apple και την Google, η εταιρεία έχασε μερίδια αγοράς και χρηματιστηριακή αξία. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Οντάριο μετοχή της σημείωσε πέρυσι πτώση 75% καθώς οι πωλήσεις των BlackBerry έπεφταν συνεχώς. Οι δύο συνεργάτες, ηλικίας περίπου 50 ετών, δεν κατάφεραν να φρενάρουν την επεκτατική δυναμική των ανταγωνιστών τους. Ετσι, αναγκάστηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις, που δέχονταν από τους επενδυτές οι οποίοι ήθελαν νέα διοίκηση στην καναδική εταιρεία.

Τα προϊόντα της RIM δίνουν μάχη για να ανταγωνιστούν το iPhone και το iPad της Apple, τα κινητά της Samsung, αλλά και άλλων κατασκευαστών, παρότι κατείχαν ηγετική θέση πριν οι ανταγωνιστές τους εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά.

Πέρα από την αλλαγή ηγεσίας, οι μέτοχοι της RIM αναζητούν ριζικότερες λύσεις, όπως είναι η πώλησή της ή η μεταφορά του δικαιώματος να χρησιμοποιούν τρίτοι την τεχνολογία της. Κατά τους αναλυτές ανάμεσα στις εταιρείες που αποτελούν πιθανούς αγοραστές της RIM είναι η Nokia, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Microsoft, αλλά και η Facebook, η οποία ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Προς το παρόν ο πονοκέφαλος του 54χρονου Χέινς – μετακινήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στη RIM από τη Siemens AG – είναι η προώθηση των πωλήσεων της νέας σειράς BlackBerry 7 αλλά και το λανσάρισμα της νέας γενιάς BlackBerry 10. Οι αναλυτές αντέδρασαν θετικά στην παραμονή του Λαζαρίδη ως αντιπροέδρου, ο οποίος θα ηγείται μιας ομάδας για την καινοτομία, αλλά και του Μπαλσίλι. Είναι οι δύο από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της RIM με μερίδιο πάνω από 5% ο καθένας.