ΤΙ ΕΚΑΝΕ ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς ετοιμάζονταν να στείλουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009; Βρισκόταν στη χώρα της τουλίπας, στο Αμστερνταμ, προσκεκλημένος του επίλεκτου think-tank American-European Community Association. Εκεί, ενώπιον ηχηρών ονομάτων του ολλανδικού κατεστημένου, του ζητήθηκε να εξηγήσει τι έχει γίνει στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια. Τους τα έλεγε για πάνω από σαράντα λεπτά.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι η Ολλανδία δεν είναι Γερμανία, είναι όμως κρίσιμος παίκτης στο μπλοκ του Βορρά της ΕΕ, με την έννοια ότι η στάση της επηρεάζει άλλες χώρες. Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι στην Ολλανδία η κυβέρνηση περνάει από τη Βουλή τα μέτρα που αφορούν την Ελλάδα με τις ψήφους της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αρα, ένα θετικό στόρι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας είναι πολιτικώς χρήσιμο.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, λιγότερο θετική ήταν η ανταπόκριση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου – μπορώ να πω – επισημάνθηκε μια σχετική παγωμάρα και για τον μετοικήσαντα από το Μέγαρο Μαξίμου στη ΔΕΗ Κώστα Θέο, που συνδέεται διαχρονικά και πολιτικά με τον υπουργό ΠΕΚΑ.

Εργασιακές γκρίνιες

ΓΚΡΙΝΙΕΣ, γκρίνιες κι άλλες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά. Και αυτό γιατί έμπειρος κοινοβουλευτικός και πρώην υπουργός επιμένει ότι «όπως και με την καθυστερημένη υπογραφή για την έκτη δόση, έτσι και τώρα ο Σαμαράς θα πάρει όλο το χαρτί». Γιατί; «Διότι», εξηγείται, «η διαρροή από τη Συγγρού για επιμονή του Αντώνη να μη θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός θα έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε παραχώρηση από πλευράς της τρόικας στις εργασιακές σχέσεις να θεωρηθεί αποτέλεσμα της αντίστασης της ΝΔ». Στο ΠΑΣΟΚ, το δίδυμο Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιάννη Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αλλά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είναι πολιτικά εγκλωβισμένος εκ της θέσεώς του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είτε κοιμούνται είτε ασχολούνται με τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου.

Τιμή σε κληρικούς

ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ούτε δύο, αλλά εκατό κληρικούς τιμά σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής ο Ιερώνυμος. Είναι αυτοί που υπηρετούν (και) στα κοιμητήρια κι έχουν μαζέψει 270.000 ευρώ για το Ιδρυμα Κόκκορη που βοηθά παιδιά με σύνδρομο Down. Δεν είναι λίγα, αν σκεφθεί κανείς ότι η κρίση έχει αδειάσει και τα παγκάρια. Ο Μακαριότατος έχει αποφασίσει να σπρώξει τους ιερωμένους προς το κοινωνικό έργο, εξ ου και η τιμητική εκδήλωση.