«ΠΑΡ’ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ»! Είναι η συνταγή του Βαγγέλη Βενιζέλου στον καινούργιο κύκλο διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Η φιλοσοφία του αποδίδεται από τους δικούς του ως εξής: «Αντί να πάει αυτός προς την ηγεσία, αφήνει την ηγεσία να έλθει προς αυτόν». Με απλά λόγια: κάνει τα αντίθετα από ό,τι έκανε το 2007, όταν ξεκίνησε με φόρα και ξέμεινε από καύσιμα. Τώρα πάει σημειωτόν και αφήνει το σπριντ για την τελική ευθεία.

Η ΟΠΟΙΑ αρχίζει από σήμερα. Μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ως τώρα ο Βενιζέλος δεν έχει πει ούτε λέξη δημοσίως – εν αντιθέσει προς τη φλυαρία του 2007. Ο,τι θέλει να γίνει γνωστό το κοινοποιεί δι’ εκπροσώπων. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν όλοι οι βενιζελικοί την ίδια γνώμη σε βασικά θέματα. Οπως π.χ. στον χρόνο εκλογής ηγεσίας.

HHH

ΠΑΝΤΩΣ η επιλογή της σιωπής τού εξασφάλιζε ευελιξία στο παρασκήνιο. Ενώ η ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών τον κρατά συνεχώς στην επικαιρότητα – εγχώρια και ευρωπαϊκή. Και τον καθιστά προνομιακό συνομιλητή βουλευτών, υπουργών, φορέων, παραγόντων της οικονομίας. Εξ ου και η Αννα Διαμαντoπούλου ζήτησε να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Παπαδήμου όσοι προτίθενται να διεκδικήσουν την ηγεσία.

Προτού το απορρίψει ο Βενιζέλος, το απέρριψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλά η Αννα επανήλθε με νέα πλατφόρμα: εκλογή προέδρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά μετά την ανταλλαγή ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση και μορατόριουμ ενός μήνα. Οταν συναντήθηκαν, αυτό δεν φάνηκε να ενοχλεί τον Μπένι και μεταξύ τους «τα πήγαν καλά». Στην πραγματικότητα απλώς κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του.

HHH

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ δεν υιοθετούσε ως τώρα επισήμως, αλλά και δεν απορρίπτει το σύνθημα «αλλαγή ηγεσίας εδώ και τώρα» που ακουγόταν από το δικό του στρατόπεδο. Π.χ., διόλου τυχαία ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος επιμένει στην 29η Ιανουαρίου ή έστω στην 4η Φεβρουαρίου. Ηθελε να δει προηγουμένως αν ταιριάζουν στην κλειδαριά και τα άλλα κλειδιά των εξελίξεων. Τα οποία έχουν ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για τα στελέχη που διαμορφώνουν τους τελικούς συσχετισμούς στα κομματικά όργανα.

HHH

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικών μίλησε με όλους. Πλην του Κώστα Σκανδαλίδη, μονίμου συνομιλητή του, και τις επαφές με τη Διαμαντοπούλου και τον Χρυσοχοΐδη, τα είπε με τον Δημήτρη Ρέππα, τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τη Φώφη Γεννηματά, τη Βάσω Παπανδρέου και τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ολοι κατάλαβαν το ίδιο πράγμα: προτιμά εσωκομματικό περιβάλλον που θα επιτρέψει «βελούδινη διαδοχή». Ητοι, «να μην εξαναγκάσουμε τον Παπανδρέου σε νευρικές κινήσεις που θα τίναζαν τα πάντα στον αέρα», όπως λένε οι πέριξ του.

Ασφαλώς σήμερα η στάση του θα είναι διαφορετική. Δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε από την Αννα Διαμαντοπούλου και απορρίφθηκε από τους βενιζελικούς σήμερα αναμένεται να απορριφθεί και από τον ίδιο τον Βενιζέλο.

HHH

ΟΛΑ επισκιάστηκαν χθες από την πρόταση του συνοφρυωμένου και συνοπτικού Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αποτελεί σύνθεση της προηγούμενης δικής του πρότασης και της πρότασης Διαμαντοπούλου. Αν επικρατήσει, η ηγεσία θα κριθεί περί τα μέσα Μαρτίου. Με μία διαφορά: ο Γιώργος δεν επανέλαβε χθες αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Αυτό το στοιχείο αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να αλλάξει και τη στάση των άλλων ενδιαφερομένων για την ηγεσία. Ηδη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο οι «εκπρόσωποί» τους έκαναν τούμπα και συντάχθηκαν με την πλευρά Παπανδρέου: ο Γιάννης Μίχας (επιρροή Λοβέρδου), ο Κώστας Πανταζής (του Χρυσοχοΐδη) και η Εφη Χαλάτση (της Αννας). Η πλευρά Βενιζέλου θα ζητήσει να τρέξουν οι εξελίξεις ταχύτατα. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί της χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο απέφυγαν να πάρουν θέση.