Το όπλο της Ελλάδας είναι οι «ρήτρες συλλογικής δράσης», τις οποίες αναμένεται να νομοθετήσει τις επόμενες ημέρες καθιστώντας το κούρεμα υποχρεωτικό για όλους.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει υπάρξει, βεβαίως, ικανός αριθμός πιστωτών οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει στο κούρεμα. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που επηρεάζονται από τις κυβερνήσεις τους. Οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει σε όλους τους ίδιους όρους.

Εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αυτές, η χώρα θα υποβιβαστεί αναπόφευκτα σε καθεστώς επιλεκτικής – τουλάχιστον – χρεοκοπίας, αναφέρουν οι αναλυτές, αλλά αυτό πλέον έχει μικρή σημασία, προσθέτουν, από τη στιγμή που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την τρόικα.

Επίσης, εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, είναι πιθανό να υποχρεωθεί να υποστεί κούρεμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (για τα ομόλογα των 50 δισ. που κατέχει) καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η κυβέρνηση είχε εκφράσει πρόθεση να διασωθούν.

Κούρεμα βαθύ. Το θέμα του επιτοκίου είναι καθοριστικό για τις τράπεζες καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το ύψος των ζημιών τους όπως αποτυπώνονται σε όρους «καθαρής παρούσας αξίας». Κάτι που έχει σημασία για τους ισολογισμούς τους και τους μετόχους τους. Ετσι, ναι μεν το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους θα είναι 50%, αλλά με το επιτόκιο για τα νέα κουρεμένα ομόλογα στο 5,15%, όπως προτείνουν οι ίδιες, οι απώλειες σε καθαρή παρούσα αξία διαμορφώνονται στο 60-64%, ενώ με ένα υψηλότερο επιτόκιο της τάξης του 4,5% αγγίζουν το 65-70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις.