Ξεγυμνώθηκε από τους αρχαιοκαπήλους που άρπαξαν δέκα από τις πολύτιμες εικόνες της. Δύο χρόνια μετά τα Χριστούγεννα του 2009 όταν είχε γίνει η μεγάλη επίθεση σε μοναστήρια και ξεχασμένες εκκλησιές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι του Δήμου Τύμφης της Περιφέρειας Ιωαννίνων αποκτά και πάλι τους θησαυρούς του.

Οι δέκα εικόνες από την Ηπειρο και μία από το μοναστήρι Γενεσίου Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους στο Πετρίλο Καρδίτσας γλίτωσαν λίγο πριν πωληθούν από την γκαλερί του Ρίτσαρντ Τεμπλ στο Λονδίνο προς 2.000 – 5.000 ευρώ, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 15 Δεκεμβρίου. Και τώρα πλέον βρίσκονται στην Ελλάδα και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο πριν επιστραφούν στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Κλειδί για το νέο χτύπημα κατά της αρχαιοκαπηλίας ήταν το γεγονός ότι ο βρετανός γκαλερίστας είχε σε προβεβλημένη θέση στο κατάστημά του τις εικόνες του 18ου αι., οι οποίες όμως είχαν αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο ως παράνομα εξαχθείσες. Αξίζει να σημειωθεί πως άλλες έξι είχαν κατασχεθεί την άνοιξη από την ίδια γκαλερί.

Οι εικόνες της Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων, της Αναστάσεως και μια δίζωνη – στην κάτω ζώνη παρουσιάζεται η Γέννηση και στην άνω η Κοίμηση της Θεοτόκου – είναι οι τρεις μεγαλύτερες που παρέδωσε ο γκαλερίστας στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής και της βρετανικής Αστυνομίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της πρεσβείας.

Μαζί με αυτές, στην Ελλάδα θα επεστράφησαν και οκτώ μικρότερες εικόνες που απεικονίζουν ανάμεσα σε άλλα θέματα τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό, τους Ευαγγελιστές Μάρκο και Ματθαίο, τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, Πέτρο και Παύλο, την Αγία Παρασκευή με έναν άγιο, την Βαϊοφόρο και ένα ζεύγος αγίων.