«Είδαν» θυμό

για την «Αλωση»

«Η ταινία «Αλωση 1453″ θύμωσε τους Ελληνες» διαπιστώνει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τσιχάν το οποίο καταγράφει τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη νέα τουρκική υπερπαραγωγή η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία από τις 17 Φεβρουαρίου. «Η ταινία είναι μια τουρκική προπαγάνδα» είναι η άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα. Πρόκειται για την πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου. Κόστισε 17 εκατομμύρια δολάρια και οι σκηνές από το τρέιλερ τριών λεπτών που έχει δοθεί στη δημοσιότητα θυμίζουν χολιγουντιανή παραγωγή. Θέμα της ταινίας είναι η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. «Οπωσδήποτε αυτή την ταινία θα την δουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι και μάλιστα θα έχει επιτυχία και στην Ελλάδα. Ιδού, πόσο τραγικοί είμαστε» σχολιάζει έλληνας αναγνώστης σε ελληνική ιστοσελίδα σύμφωνα με το Τσιχάν. Αλλος αναγνώστης διερωτάται «ποια θα είναι η επόμενη ταινία που θα δούμε. Μήπως η καταστροφή της Σμύρνης ή η εισβολή στην Κύπρο;». Υπάρχουν ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η προβολή αυτής της ταινίας στην Ελλάδα. Είναι σαν να προβάλλεται μια γερμανική ταινία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στο Ισραήλ, σημειώνει άλλος αναγνώστης…

Α.Α.

Θρίαμβος Artist

Αναμενόμενος ο θρίαμβος του βωβού, ασπρόμαυρου και γαλλικού «Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ως η καλύτερη ταινία του 2011 χαρακτηρίστηκε από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Αναμενόμενο και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Μέριλ Στριπ της «Σιδηράς κυρίας». Το ίδιο και για το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Μπραντ Πιτ για το «Moneyball». Ακόμα καλύτερη ξενόγλωσση ταινία η ιρανική «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί και καλύτεροι β’ ρόλοι για την Τζέσικα Τσαστέιν στο «Δέντρο της ζωής» και τον Αλμπερτ Μπρουκς για το «Drive». Ομως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν στις 27 Ιανουαρίου ανακοινωθούν οι λίστες των υποψηφίων για τα Οσκαρ!

Δ.Δ.

Καλός και στη μικρή φόρμα

Είναι η πρώτη φορά που ο Ντον ΝτεΛίλο, ο διάσημος συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως τα «Υπόγειος κόσμος», «Ανθρωπος σε πτώση» και «Κοσμόπολις», κυκλοφόρησε μια συλλογή με διηγήματα. Φαίνεται όμως ότι η πρωτοβουλία του βρήκε ανταπόκριση αφού μπήκε στη βραχεία λίστα για το Story Prize, ένα βραβείο που απονέμεται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από το 2004 σε συλλογές διηγημάτων. Αν το βιβλίο του που έχει τίτλο «The Angel Esmeralda» θα πάρει και το βραβείο τελικά, θα το μάθουμε στις 21 Μαρτίου.

Μ.Π.

«Ψηφιακή» σοπράνο

Ώς τώρα όταν λέγαμε το «νέο άλμπουμ κυκλοφορεί» σκεφτόμασταν το «πακέτο» του CD σε κάποια βιτρίνα δισκοπωλείου. Μέχρι τώρα. Το «Vor Liebe», το νέο άλμπουμ της σοπράνο Λίλας Αδαμάκη, είναι το πρώτο της Lyra Classics που κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή έκδοση και σε παγκόσμια διανομή από την Warner Music σε όλα τα digital καταστήματα του Ιντερνετ (και στο iTunes). Αλλοι καιροί, άλλα ήθη. Τα έργα που περιλαμβάνει είναι η άρια της Tove από το δραματικό έργο του Σένμπεργκ Gurrelieder, τα τραγούδια της Μινιόν του Xoύγκο Βολφ κ.ά. Η Λίλα Αδαμάκη έχει κάνει αξιόλογες δισκογραφικές παραγωγές, τραγουδάει σε οκτώ γλώσσες και έχει ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει από Purcell μέχρι έργα συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα.

Χ.Π.