Την αισιοδοξία τους πως σύντομα θα βρεθούν οι δράστες της μεγάλης κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη εκφράζουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ», πιστεύουν πως το χτύπημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κύκλωμα ελλήνων λαθρεμπόρων έργων τέχνης.

Οι έρευνες ήδη επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, τα οποία χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς ως «οι εν δυνάμει διαρρήκτες». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η λίστα αυτή περιλαμβάνει περίπου 30 άτομα.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας για τη συμμετοχή τους σε παρόμοια «ελληνικά» κυκλώματα, αλλά και για άτομα που είχαν πολύ καλή γνώση όχι μόνο των εκθεμάτων αλλά και του χώρου της Εθνικής Πινακοθήκης και των αδυναμιών του συστήματος ασφαλείας της.

«Εκτιμούμε πως υπήρχε βοήθεια εκ των έσω για την κλοπή των έργων. Ο δράστης ήταν πολύ διαβασμένος για το πού έπρεπε να χτυπήσει, τα «κενά» στις κάμερες, και κυρίως ήξερε μέσα σε επτά λεπτά πού να βρει τα τρία έργα και να τα αφαιρέσει από τις κορνίζες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ασφάλειας που έχει αναλάβει την εξιχνίαση της μεγάλης κλοπής.