«H θλιβερή υπόθεση της κλοπής έχει δώσει την αφορμή να διατυπωθούν σχόλια για την επαρκή φύλαξη του κτιρίου και των έργων τέχνης» σημείωνε σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. «Η Πινακοθήκη διαθέτει σύγχρονα συστήματα ασφαλείας που εξυπηρετούνται και συντηρούνται από μία από τις πιο φερέγγυες ιδιωτικές εταιρείες. Ο φύλακας ενήργησε με αίσθημα ευθύνης και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο λήψης σημάτων της εταιρείας. Σε κάθε ενεργοποίηση συναγερμού έκανε αυτοψία στους χώρους χωρίς να διαπιστώσει κάτι ύποπτο. Στις 4:30 της 9ης Ιανουαρίου, όταν χτύπησε ο συναγερμός, ανέβηκε στο σημείο όπου είχε δοθεί το σήμα και βρέθηκε αντιμέτωπος με τον διαρρήκτη. Τον καταδίωξε αλλά δεν μπόρεσε να τον ακινητοποιήσει και αμέσως ειδοποίησε την εταιρεία λήψης σημάτων, οπότε και κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο η Αστυνομία. Θεωρούμε ότι εκτέλεσε το καθήκον του στο ακέραιο με κίνδυνο της ζωής του. Δυστυχώς, η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει μόνο δύο νυχτοφύλακες – σε βάρδιες.

Το κτίριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του διεθνούς ρυθμού της σχολής Βauhaus, διαθέτει πολλά ανοίγματα. Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά του έχουμε κλείσει τα περισσότερα, προσπαθώντας να μην προσβάλουμε τον αυθεντικό του χαρακτήρα, δεδομένου ότι έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Η συγκεκριμένη μπαλκονόπορτα ήταν κλειδωμένη και διέθετε παγίδα συναγερμού την οποία απενεργοποίησαν οι δράστες. Μέσα από τα τζάμια τα οποία ήταν καλυμμένα με περσίδες υπήρχαν ξύλινα τοιχία».

Τόνιζε δε ότι «σε κάθε συνεργασία με μουσεία του εξωτερικού είχε προηγηθεί από την υπηρεσία ασφαλείας τους ενδελεχής έλεγχος ασφάλειας και πάντοτε ενεκρίνετο η επάρκειά της». Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διευκρίνιζε ότι «η Εθνική Πινακοθήκη όπως και όλα τα υπόλοιπα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας» και σχετικά με το ζήτημα της απεργίας των φυλάκων, «πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών διάταξη, με την οποία διευθετείται το ζήτημα της πληρωμής για εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες», αλλά η Πανελλήνια Ενωση Φυλάκων «δεν ανέστειλε την απεργία, παρά την έκκληση του ΥΠΠΟΤ».

Υπενθυμίζει, δε, ότι το έργο επέκτασης και αναβάθμισης της Πινακοθήκης είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 33,5 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. χορηγία από το Ιδρυμα Νιάρχος.