Σύμπτωση μοναδική. Λίγες ώρες προτού οι δικοί μας «ξαλαφρώσουν» την Πινακοθήκη, από ένα κανάλι μεταδιδόταν για μία ακόμα φορά η «Διπλή παγίδα» (Entrapment), ταινία του 1999. Οπου ένας ασύλληπτος αίλουρος στην κλοπή καλλιτεχνικών θησαυρών (Σον Κόνερι) παρέα με μια ειδική πράκτορα ασφαλιστικής εταιρείας (Κάθριν Ζέτα Τζόουνς) σχεδιάζουν κόλπο αριστοτεχνικό.

Ομως η κλοπή που έλαβε χώρα στην Πινακοθήκη από έναν «άνδρα ψηλό», με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τρία έργα, ανάμεσά τους το «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο και ο «Μύλος» του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν, ταιριάζει γάντι με μια παλιά κομεντί του 1966 με τίτλο «Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο δολάρια» (How to steal a million). Ταινία που σκηνοθέτησε ο Ουίλιαμ Ουάιλερ και που το περασμένο καλοκαίρι προβλήθηκε σε αναπαλαιωμένη κόπια στους θερινούς.

Η ίντριγκα της εν λόγω ταινίας διόλου αποκλείεται να ενέπνευσε τους σημερινούς «ποντικούς». Εκεί λοιπόν η Οντρεϊ Χέπμπορν παρέα με τον «ειδικό» Πίτερ Ο’Τουλ εισβάλλουν στο Λούβρο με στόχο να σουφρώσουν ανεκτίμητο αγαλματίδιο. Ομως μαζί μ’ αυτό αρπάζουν και μερικούς πίνακες. Στο τέλος, μάλιστα, η Χέπμπορν διαφεύγει μεταμφιεσμένη σε καθαρίστρια του Μουσείου.

Προηγουμένως, ωστόσο, και προκειμένου να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Ασφάλειας του Μουσείου προκαλούν μερικούς συναγερμούς. Μια πετυχημένη, όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε, συνταγή που ακολούθησε με τους δύο «λάθος» συναγερμούς ο δικός μας «ποντικός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χέπμπορν τρία χρόνια πριν από αυτή την κομεντί είχε πρωταγωνιστήσει στο θρυλικό «Ραντεβού στο Παρίσι» (Charade), όπου ο σύζυγός της είχε κλέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με το οποίο αγόρασε σπάνιο γραμματόσημο.

Πολλές οι ταινίες με κλοπές έργων τέχνης. Μία η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και τη φαντασία. Στο σινεμά είσαι με το μέρος της Οντρεϊ Χέπμπορν και του Στιβ ΜακΚουίν. Ομως για την Πινακοθήκη αισθάνεσαι σαν να μπήκανε και να σου σηκώσανε όλο το σπίτι!

Πέντε «κόλπα»

n «Το τρένο» (The train) του Τζον Φρανκεχάιμερ με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, του 1964. Οπου τα μέλη της γαλλικής Αντίστασης πρέπει πάση θυσία να αφαιρέσουν 62 πίνακες Πικάσο και 29 του Μπρακ από ναζιστικό τρένο φορτωμένο με πλήθος έργων τέχνης που έχουν βουτήξει από το Λούβρο.

n «Υπόθεση Τόμας Κράουν», γυρισμένη το 1968 από τον Νόρμαν Τζούισον, με κορυφαίο πρωταθλητή στις κλοπές έργων τέχνης τον Στιβ ΜακΚουίν και με αντίπαλο τη Φέι Ντάναγουεϊ. Ταινία που το 1999 έγινε ριμέικ από τον Τζον ΜακΤίρμαν με το δίδυμο Πιρς Μπρόσναν – Ρενέ Ρούσο.

n «Τοπ Καπί» του Ζυλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη, του 1964. Με παρτενέρ τους Πίτερ Ουστίνοφ, Μαξιμίλιαν Σελ, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Τίτο Βανδή. Με στόχο μια τεράστια πολύτιμη «κοτρώνα» φυλαγμένη στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

n «Ο καλός κλέφτης» του Νιλ Τζόρνταν με Νικ Νόλτι, Εμίρ Κουστουρίτσα και Ρέιφ Φάινς, όπου ο πρώτος ως μεθύστακας σχεδιάζει μια τελευταία κλοπή έργων τέχνης.

n «Stealing Rembrandt», από τη Δανία, με σκηνοθέτη τον Γιάνικ Γιόχανσον, βασισμένο σε πραγματική κλοπή του 1999. Οπου κλέφτες πατέρας και γιος εισβάλλουν για τα ελάχιστα και φεύγουν, από λάθος, με τον ακριβότερο Ρέμπραντ.