Πόσα δεινά μπορούν να βρουν, απανωτά, μια άλλοτε «ντίβα», «σεξοβόμβα», «σύμβολο του σεξ», ένα καυτό παγόβουνο από τη Σουηδία που κάποτε ταρακουνούσε τα πλήθη των ανδρών, καθώς γερνάει μόνη, μακριά από τα φώτα;

Πολλά. Τουλάχιστον για την άλλοτε εκρηκτική Ανίτα Εκμπεργκ, που ανέδειξε σε σύμβολο ολόκληρης εποχής τη σκηνή που βουτούσε με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στη Φοντάνα Ντι Τρέβι με μακρύ μαύρο φόρεμα, σαγηνευτική όσο ελάχιστες.

Πρόσφατο είναι το ατύχημα – ένα κάταγμα στον γοφό που την ανάγκασε να κινείται μόνον με αναπηρικό αμαξίδιο τους τελευταίους μήνες σε κλινική έξω από τη Ρώμη.

Και να που ήρθε και δεύτερο χτύπημα: έχασε το σπίτι της στα περίχωρα της Ρώμης, που έγινε παρανάλωμα πυρός, όταν διαρρήκτες που ξάφρισαν όλα τα κοσμήματά της και ό,τι αναμνηστικό από την καριέρα της έβαλαν (και) φωτιά!

Ετσι στα 80, μόνη και σε δεινή θέση, η Ανίτα Εκμπεργκ κάνει έκκληση για βοήθεια. Το δραματικό SOS εξέπεμψε και ο λογιστής της, σε επιστολή προς το Ιδρυμα Φελίνι. «Θα ήθελε πολύ να επιστρέψει στο σπίτι της», ανέφερε ο Μάσιμο Μοράις, «όμως δεν έχει καν χρήματα να το επισκευάσει».

Ολα αυτά γιατί; Ισως επειδή η «Γλυκιά ζωή» κρατάει μια στιγμή. Ισως επειδή τα looks, αν δεν συνοδεύονται και από μυαλό, η παρακμή χτυπάει την πόρτα.

Η Σουηδία, εκτός από κρύο, είναι η μήτρα μερικών από τα πιο θρυλικά γυναικεία ονόματα του σινεμά. Ας πούμε η θεά Γκρέτα Γκάρμπο (1900-1990). Που φρόντισε από νωρίς να αποτραβηχτεί, να «σφραγίσει» την προσωπική της ζωή και να συντηρήσει τον μύθο της απόλυτης ντίβας.

Ας πούμε η Ινγκριντ Μπέργκμαν (1915-1982). Η ρομαντική Ιλζα της «Καζαμπλάνκας» και παρτενέρ του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Ας πούμε η νεότερη Λίνα Ολιν. Από τις πρωταγωνίστριες και ερωμένες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Με όλες αυτές ουδεμία σχέση έχει η Κέρστιν Ανίτα Μαριάνε Εκμπεργκ από το Μάλμε της Σουηδίας του 1931.

Από την αρχή, λόγω φυσικών προσόντων, η μπίμπο της γειτονιάς. Λογικό επακόλουθο η ενθρόνισή της ως Μις Σουηδία του 1950. Και η μεταγραφή της στο Χόλιγουντ. Οι πόρτες άνοιξαν, ήταν όμως αδύνατον να καθιερωθεί.

Ετσι, για ένα πράγμα έγινε γνωστή. Για τα κρεβάτια που άλλαζε. Πρώτος στη σειρά ο μαικήνας Χάουαρντ Χιουζ. Ιδιοκτήτης της RKO και γνωστός στους κύκλους των κινηματογραφιστών ως «βασανιστής» του Ορσον Γουέλς. Δεν υπήρχε ταινία του Γουέλς που να μην πετσοκόπηκε από τις ορντινάντσες του.

Αυτός λοιπόν την καπαρώνει για μερικούς μικρούς ρόλους. Το αποτέλεσμα, διαφορετικό. Κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο κρεβάτι του Χάουαρντ. Προσωρινά. Γιατί μόλις τη χόρτασε, την έδιωξε πληρώνοντας φραγκοδίφραγκα.

Το 1953, πέφτει πάνω στον Ταϊρόν Πάουερ. Από τους πρωτοκλασάτους ζεν πρεμιέ. Το ίδιο έκανε και αυτός. Προσφέρθηκε να της δώσει έναν ρόλο στο κρεβάτι του. Εκείνη το εξέλαβε ως τύχη βουνό. Οταν δε την πήρε μαζί του και τη σύστησε στη γυναίκα του και τα παιδιά του εκείνη δεν είπε το παραμικρό. Ούτε ένα «Αγάπη μου, μου ραγίζεις την καρδιά».