ΑΝΑΨΑΝ τα τηλέφωνα για ένα εικοσιτετράωρο στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Πολιτικό Συμβούλιο. Είχαμε κλήσεις πρωί, μεσημέρι και βράδυ με πολλαπλούς συνομιλητές.

ΠΡΩΤΟΣ σήκωσε το τηλέφωνο την Τετάρτη το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με την Αννα Διαμαντοπούλου. Τους βολιδοσκόπησε για τις προθέσεις του, τις οποίες και τους παρουσίασε. Η υπουργός Παιδείας υπήρξε κατηγορηματική σε ένα κρίσιμο θέμα: «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάει με εσένα στις εκλογές», του είπε. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επικοινώνησε ούτε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ούτε με τον Ανδρέα Λοβέρδο πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο. Με τον δεύτερο έχει πάνω από έναν μήνα να μιλήσει.

«Για να μην πάρω στις έξι»

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ μίλησε με την Αννα το μεσημέρι της Τετάρτης. Είναι μια κρίσιμη συνομιλία, η οποία εγγράφεται σε μια κίνηση – δεν θα πω προσπάθεια – του αντιπροέδρου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο επαφής με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κινούνται αυτόνομα ανάμεσα στον ίδιο και στον Παπανδρέου. Η τηλεφωνική δραστηριότητα του Ευάγγελου συνεχίστηκε και τη νύχτα. Τηλεφώνησε έτσι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη μία το πρωί της Πέμπτης. Ο δεύτερος σήκωσε το κινητό του έκπληκτος, δεδομένου ότι ήταν περασμένη η ώρα, για να λάβει την εξής εξήγηση από τον Βενιζέλο: «Σου τηλεφωνώ τώρα, για να μη σε πάρω στις έξι το πρωί…». Με τον Λοβέρδο ο Βενιζέλος μίλησε το απομεσήμερο της Τετάρτης. Τον ενημέρωσε για την κουβέντα με τον Παπανδρέου. Ο Γιώργος είχε πει μέσα σε λίγα λεπτά στον Βαγγέλη όσα ανέπτυξε μετά στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η ΠΑΣΟΚΙΚΗ αυτή τηλεφωνιάδα δεν βοηθά τις εξελίξεις να βγουν από την ομίχλη. Οι συνομιλητές των Παπανδρέου και Βενιζέλου κατάλαβαν ότι δεν είναι μαζί, αλλά δεν είναι ακριβώς και χώρια. Η αλήθεια είναι ότι ο αντιπρόεδρος διατηρεί μια ευγενική σχέση με τον Παπανδρέου – ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης έβγαλε, τρόπος του λέγειν, το ρόπαλο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Βενιζέλος μίλησε, πάντως, σχεδόν με τους άγιους πάντες – Θόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Πέτρο Ευθυμίου, Κώστα Σκανδαλίδη – χθες, πέραν των προαναφερθέντων.

Τα ίδια και στις Κάννες

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Συμβούλιο της Τετάρτης δεν ήταν η πρώτη φορά όπου ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφυγε στη θεωρία συνωμοσίας συμφερόντων με στόχο την ανατροπή του. Τα ίδια είχε πει στον δεύτερο γύρο επιχειρηματολογίας του για το δημοψήφισμα ενώπιον Νικολά Σαρκοζί, Ανγκελα Μέρκελ και λοιπών στις Κάννες. Μάλιστα η περιγραφή είχε διαρρεύσει μετά στους γάλλους δημοσιογράφους. Η επιχειρηματολογία αυτή είχε μάλλον παγώσει τους ακροατές τού τότε πρωθυπουργού που, σε πρώτη φάση, όταν αναφέρθηκε στα έκτροπα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου είχε βρει κάποια σχετική κατανόηση.