EITE ΓΙΑΤΙ διατηρεί καλές αναμνήσεις από την εννιάμηνη υπουργία του στο Πολιτισμού είτε γιατί έχει μια ευαισθησία σε θέματα πνευματικής κληρονομιάς, ο Αντώνης Σαμαράς – μετά συζύγου Γεωργίας – πήγε στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ωραία η επίσκεψη, ωραίες και οι φωτογραφίες. Ενδιαφέρον έχει όμως και το τι έγινε μετά. Είχαμε δείπνο σε μοδάτο εστιατόριο της Προξένου Κορομηλά μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και όλων των βουλευτών της στη Θεσσαλονίκη. Το εστιατόριο – δεν σχολιάζω – είναι το «Κλοσάρ». Προφανώς, επελέγη ως εύφημος μνεία στους αστέγους δεδομένου ότι η ΝΔ έχει ασπαστεί την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ είχε γαριδόσουπα, φιλετάκια με πατάτες και παγωτό. Η ωραιότερη ατάκα – πρόεδρος είναι! – ανήκει στον Αντώνη. Ερωτηθείς πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές, ο Σαμαράς απάντησε με χιούμορ. «Ε, την Πρωταπριλιά – που γιορτάζει και το ΠΑΣΟΚ». Τώρα κατάλαβα γιατί στη Συγγρού επιμένουν ότι κάλπες θα έχουμε πριν από το Πάσχα, που πέφτει 15 Απριλίου.

Το άδειο «κολάν»

ΜΙΑ ΚΙ ΕΠΙΑΣΑ τις ατάκες, να σας μεταφέρω – χωρίς να την αποδώσω σε πρόσωπο – και μια κοφτή φράση από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που έγινε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ελεγαν κάθε τρεις και λίγο διάφοροι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα καταλήξει «αδειανό πουκάμισο» αν δεν γίνουν σωστοί εσωκομματικοί χειρισμοί. Η ποιητική αναφορά είναι, βεβαίως, στον Γιώργο Σεφέρη. Ενα όμως από τα μεγάλα στελέχη – υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου – είναι βέρος Πελοποννήσιος και δεν καταλαβαίνει από λυρικές εξάρσεις. «Τι αδειανό πουκάμισο μου λέτε;», παρατήρησε. «Αδειανό σορτσάκι θα είναι!». Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που είδαμε τον Γιώργο Παπανδρέου να τρέχει σε Μαραθώνιο δεν φορούσε σορτσάκι, αλλά «κολάν».

300 εκατ. οι εκλογές

ΑΡΧΙΣΑΝ ήδη οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι για την έβδομη δόση που είναι να πληρωθεί τον Μάρτιο. Αυτή δεν είναι αναγκαία μόνον για το PSI ή την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν το κούρεμα. Ή για να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν. Χρειάζονται λεφτά και για να γίνουν οι εκλογές. Αρμόδιος υπουργός – δεν εννοώ τον Ευάγγελο Βενιζέλο – ειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι τα 300 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν οι εκλογές δεν θα βρεθούν αν δεν έρθει η δόση. Αυτά, φαντάζομαι, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν όσων θέλουν εκλογές άρον άρον.