Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε για πρώτη φορά όχι αμυντικός, όπως συνήθιζε μέχρι σήμερα, αλλά σαφής, κατηγορηματικός και μάλλον δημιουργικά επιθετικός.

«Το πρώτο διάστημα είχα σκεφτεί να τα παρατήσω. Δεν γινόταν με τόσα χρέη… Είδα ότι δεν δικαιούμουν να καταργήσω έναν θεσμό με ιστορία 52 χρόνων λόγω της αήθειας που έδειξαν κάποιοι… Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί έστω και με το 1/5 του προϋπολογισμού που είχαν οι προκάτοχοί μου και θα είναι ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο ενδιαφέρον, ακόμα πιο κινηματογραφικό», έλεγε χθες παρουσιάζοντας με περηφάνια το πρόγραμμα που κατάφερε να ετοιμάσει με τους 27 εναπομείναντες τακτικούς συνεργάτες του και τα μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του (υπενθύμισε ότι οι προϋπολογισμοί προηγούμενων διοργανώσεων ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ).

Στη διοργάνωση που αρχίζει την επόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (με διάρκεια 10 ημερών) θα προβληθούν 151 ταινίες από 53 χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος και των παράλληλων διοργανώσεων.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο. Αντιστοιχούν σε χρηματικό έπαθλο 20.000, 10.000 και 5.000 ευρώ (ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις το έπαθλο είχε φτάσει τα 60.000 ευρώ! – αν και το Φεστιβάλ τα χρωστά ακόμα στους βραβευθέντες…).

Η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή θα απονείμει πέντε ακόμη βραβεία, ενώ οι 15 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer.

Αφιέρωμα πραγματοποιεί επίσης η φετινή διοργάνωση στο έργο του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γιάνναρη, στον τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ, στην Αμερικανίδα Σάρα Ντράιβερ (συνεργάτις και σύντροφος του Τζιμ Τζάρμους), στον Δανό Ολε Κρίστιαν Μάντσεν, στον αυστριακό ντοκιμαντερίστα Ούρλιχ Ζάιντλ και στον ιταλό δημιουργό Πάολο Σορεντίνο (στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί η πρεμιέρα της πρόσφατης – και πρώτης αγγλόφωνης – ταινίας του με τίτλο «This must be the place», με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν).

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παράλληλη διοργάνωση των Ανοιχτών Οριζόντων (ταινίες από την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή) με προβολές ταινιών όπως αυτή των αδελφών Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν «Το παιδί με το ποδήλατο» αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ «Φάουστ». Επίσης στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς «Η τάξη και το ηθικό» και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ «Ελενα», καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών ταινία «Αντίο» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε πενταετή ποινή φυλάκισης.