Παγώνει μέχρι νεωτέρας η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ καθώς η γερμανική Deutsche Telekom φαίνεται να διαφωνεί με την τριετή διάρκειά της ζητώντας ουσιαστικά οι μειώσεις μισθών να έχουν μακρύτερο ορίζοντα!

Τα αγκάθια που προβληματίζουν τους Γερμανούς, οι οποίοι αυτήν την περίοδο αναμένουν τα επίσημα νομικά κείμενα και υποβάλλουν ερωτήματα στη διοίκηση του ΟΤΕ για τους βασικούς όρους της συμφωνίας, είναι η δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 11% για τρία χρόνια σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο δυσχεραίνει και η προσωρινότητα του μέτρου καθώς βάσει της προτεινόμενης ΣΣΕ τα σημερινά ωράρια και οι μισθοί προβλέπεται να επανέλθουν σε ισχύ από 1/1/2015. Πάντως, κύκλοι του ΟΤΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία η οποία εστάλη στις αρχές της εβδομάδας στην DT δεν θα κολλήσει.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία υπάρχει και για το ενδεχόμενο να μη δεχτούν να συνταξιοδοτηθούν οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, στους οποίους συγκαταλέγονται και 320 μητέρες ανηλίκων, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η συγκεκριμένη ΣΣΕ. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποχωρήσουν, θα εξανεμιστεί το όφελος των 180 εκατ. ευρώ που εκτιμά ο Οργανισμός ότι θα κερδίσει από την εφαρμογή της σύμβασης σε βάθος τριετίας. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να χορηγήσει κίνητρα αποχώρησης καθώς αυτά φορολογούνται σε ποσοστό 90%. Γι’ αυτό και έχει ήδη ζητηθεί από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η αλλαγή του πλαισίου.

Αίτηση παραμονής.Ταυτόχρονα στον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι περίπου 150 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση παραμονής στην υπηρεσία μετά τα 35 χρόνια κάνοντας χρήση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο ΟΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο μεταξύ αυτών που προσελήφθησαν μετά το 2005 (περίπου 1.320 άτομα), οι οποίοι ωστόσο αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές.

Η νέα συλλογική σύμβαση έκλεισε πριν από λίγες μέρες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της OME-OTE που ανεπισήμως είχαν ξεκινήσει από την άνοιξη του 2009 από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμη. Από τότε πέρασαν πάνω από δύο χρόνια με άπειρες συζητήσεις διοίκησης – συνδικαλιστών.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχ. Τσαμάζ επεδίωξε προσεγγίσεις προς την πλευρά των συνδικαλιστών, όμως οι περισσότερες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Προ μηνός αποφάσισε να λύσει τον γόρδιο δεσμό κάνοντας σαφές ότι δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από το να επιδιώξει μονομερή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος με την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας και παράλληλης μείωσης αποδοχών της τάξεως του 20%. Τελικά, οι συνδικαλιστές επικεντρώθηκαν στα θεμελιώδη αιτήματά τους, όπως τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της μονιμότητας όσων έχουν προσληφθεί πριν από το 2005, και έτσι επιτεύχθηκε ο «ιστορικός συμβιβασμός».