ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ το βράδυ έλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης ένα πεσκέσι από την τρόικα. Ηταν ένα κείμενο – εμφανώς γραμμένο από νομικό – που στοιχειοθετούσε επιχειρηματολογία υπέρ της πλήρους κατάργησης των συλλογικών εργασιακών διαπραγματεύσεων. Τα ίδια, ως γνωστόν, άκουσε και στη συνάντηση με τους τροϊκανούς τη Δευτέρα. Η πραγματική απάντηση του υπουργού Εργασίας συνοψίζεται σε τρεις λέξεις. «Αυτό με υπερβαίνει». Η συνέχεια είναι γνωστή. Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και εδόθη απάντηση – διαρροή μέσω Ινδίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι αίολο το επιχείρημα ότι, αν μειωθούν οι μισθοί, θα ξεκινήσουν προσλήψεις. Και υπενθυμίζουν ότι ούτε το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης ούτε ο θεσμός της μαθητείας ούτε η χαλάρωση των απολύσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων έχουν βοηθήσει την κατάσταση στην αγορά. Οπου δεν κινείται τίποτε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ από το Παρίσι που έχει την προεδρία του G20 πήγε αίτημα στις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις να προταθούν τέσσερις συνδικαλιστές για να πάνε, αρχές Νοεμβρίου, στη Σύνοδο των Καννών, σύμφωνα με την επιθυμία του Νικολά Σαρκοζί. Από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων ήρθε πρόταση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο να πάει αυτός.