Διέξοδο στη δημιουργικότητα εν καιρώ κρίσης αναζητούν όλο και περισσότεροι, επιλέγοντας εργαστήρια και των δράσεις, με χαμηλό εισιτήριο ή δωρεάν, σε χώρους πολιτισμού. Παραστάσεις και έργα τέχνης γεμίζουν με εικόνες τα παιδικά μπλοκ ζωγραφικής και δίνουν τροφή στους νεανικούς προβληματισμούς. Οι γονείς αναζητούν κάθε ευκαιρία για να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη.

Πέρσι 148 παιδιά πέρασαν τον ελεύθερό τους χρόνο δημιουργικά στο Μουσείο Μπενάκη, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην φωτογραφία με τη δράση «Φωτο-διαδρομές».

Την Ημέρα της Μουσικής, στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, περίπου 80 παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήρια και παιχνίδια με θέμα πώς θα γιόρταζαν την ημέρα αυτή από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Από τους πρώτους που ενημερώνονται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε χρόνο είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Μέσα σε δύο μέρες, στο Μουσείο Μπενάκη, κλείνουν οι ξεναγήσεις των σχολικών ομάδων. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των εκπαιδευτικών είναι το κόστος του, καθώς αναζητούν δωρεάν εργαστήρια ή τις ξεναγήσεις. Οι μαθητές που επισκέφτηκαν τις μόνιμες συλλογές και εκθέσεις του Μπενάκη και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης πέρσι ήταν 18.151.

Υπάρχουν και εργαστήρια ενηλίκων με θέμα τη μουσική και την τέχνη. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι μέσα σε μία ώρα καλύφθηκαν και οι 80 θέσεις (υπήρχε και λίστα αναμονής) για το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας για ενηλίκους της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη. Στο Μουσείο Μπενάκη μέσα σε λίγες ώρες καλύπτονται οι θέσεις για εργαστήρια με θέμα την αγιογραφία, την εγκαυστική, τη χαρακτική.

Νέους τρόπους για να φέρουν τους νέους πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής αναζητά η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι υπεύθυνοι δημιούργησαν τη Μελοδύσσεια στον ιστότοπο http: //melodisia. mmb. org.gr. Με ένα κλικ οι χρήστες του Ιντερνετ μπορούν να ενημερωθούν για συνθέτες και για την ιστορία της μουσικής, όπως και οι συμμετέχοντες στα – αναλυτικότερα – εργαστήρια για λάτρεις της μουσικής, εργαστήρια που έγιναν ανάρπαστα μέσα σε ελάχιστες ώρες και έχουν λίστες αναμονής.

Εν καιρώ κρίσης δεν λείπουν και οι προσφορές, όπως οι Ανοικτές Ημέρες που διοργανώνονται στο Μουσείο Μπενάκη. Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει σε εργαστήρια, δωρεάν, με αφορμή εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο ή γιορτές.