Αδικα έψαξα την Κυριακή να βρω σχόλια για το θρίλερ της Παρασκευής, τη σύσκεψη του Λουξεµβούργου, τι λέγανε για µας εκεί έξω µακριά και κρυφά, τι σκέφτονταν για λογαριασµό µας. ∆εν βρήκα εξηγήσεις, σχόλια, αναλύσεις, απολογίες, διαψεύσεις, διαβεβαιώσεις. Κάτι βαθυστόχαστο, διεισδυτικό για την κατάσταση; Τίποτε. Κάτι να εξηγεί γιατί τόσο µυστήριο, γιατί γράφουν για µας Ισπανοί και Γάλλοι, τι παίζει και τι παίζεται;

Κανείς δεν είχε όρεξη να ασχοληθεί µε αυτά τα µυστηριώδη και δυσοίωνα, όλοι έγραφαν για τη γιορτή της µητέρας. Ολοι χρειάζονταν ανακωχή, λίγη ηρεµία, να θυµηθούντις βασικές αξίες της ζωής, την αγάπη της µητέρας. Ζητούσαν ξεκούραση, επιστροφή στις ρίζες, στα παιδικάχρόνια, στη σιγουριά της µητρικής αγκαλιάς.

Οι αναλύσεις, οι αποφάσεις, οι καταστροφές αναβλήθηκαν για την επόµενη µέρα.

Θέλοντας και µη, τι να κάνουν και οι µανάδες, δέχτηκαν τον ρόλο αυτό τον αγαθοποιό. Γιατί αν τις ρωτούσες, µπορεί ευχαρίστως να το είχαν σκάσει, να είχαν πάει εκδροµή µε τις φίλες τους, είχαν κι άλλη ζωή πριν να γίνουν µητέρες, έκαναν µπάνια στη θάλασσα, βόλτες στα µαγαζιά, έπιναν τσάι τα απογεύµατα ή απλώς κουτσοµπόλευαν στο τηλέφωνο, όµως εδώ ήταν η γιορτή της µητέρας. Επρεπε να µείνουν σπίτι να περιµένουν την ανθοδέσµη. Και πάλι καλά δηλαδή. Ευλογηµένοι ας είναι οι ανθοπώλες – ειρηνοποιοί των οικογενειακών σχέσεων. Που καλύτερα να τις άφηνες στην ησυχία τους, τι τις σκαλίζεις µε γιορτές ανακεφαλαίωσης και περισυλλογής; Η ελληνίδα µάνα, που µεγαλώνει το βλαστάρι της κακοµαθαίνοντάς το σε βαθµό κακουργήµατος, µήπως να πληρώσει τα αναδροµικά των βουλευτών; Τις µίζες των υποβρυχίων; Αυτή δεν προβάλλει την ανασφάλειά της στον εθνικισµό του Ελληνα, και τον ανατρέφει µε µόνιµη µανία καταδίωξης, δεν τον µεγαλώνει παραπονιάρη κι ανικανοποίητο; Αυτή δεν τον ποτίζει σταγόνα σταγόνα τη δυσπιστία για το περιβάλλον, για την κοινωνία ολόκληρη, για το κράτος κυρίως, την καχυποψία, υπέρµετρο εγωισµό ταυτόχρονα µε υπέρµετρη έλλειψη αυτοπεποίθησης, η θαυµατουργή, η γλυκοφιλούσα και η πικροκυµατούσα; Είναι για λουλούδια; Αλλά είπαµε, ανακωχή, ειρήνη, συµφιλίωση, λουλούδια και γλυκά, θετική ενέργεια και πάµε παρακάτω.

http://pezotis.blogspot.com/