Ενα από τα µεγαλύτερα σκάνδαλα υποκλοπής προσωπικών δεδοµένων στην ιστορία του Ιντερνετ αποκαλύφθηκε χθες, σηµαίνοντας συναγερµό στις υπηρεσίες ασφάλειας σε όλο τον κόσµο. Απόρρητες πληροφορίες 77 εκατ. πελατώντης Sony –µεταξύ αυτών και χιλιάδων Ελλήνων όπως εκτιµάται – περιήλθαν στην κατοχή άγνωστων χάκερ.

Πρόκειταιγιατουςκατόχους τηςδηµοφιλούςπαιχνιδοµηχανής PlayStationπου είναιµέλη της online υπηρεσίας PlayStation Network. Σύµφωνα µετη Sonyοιηλεκτρονι κοίεισβολεί ς υπέκλεψ ανονόµατα, διευθύνσεις, emails, ηµεροµηνίεςγέννησης, κωδικούς πρόσβασης και, πιθανότατα, τους αριθµούς πιστωτικών καρτών των χρηστών.

Η πρωτοφανής στα χρονικά ηλεκτρονική επίθεση ανάγκασε τη Sony να κλείσει την περασµένη Τετάρτη την πλατφόρµα PlayStation Network και να καταγγείλει το συµβάνστο FBI. Ωστόσο,η εταιρείααποσιώπησε το γεγονός για µια ολόκληρη εβδοµάδα, κρατώντας στο σκοτάδι τους πελάτες της.

«Ανακαλύψαµεότι µεταξύ17 και 19 Απριλίου2011 βρέθηκανεκτεθειµένες ορισµένες πληροφορίες που περιέχονται στους λογαριασµούς χρηστών εξαιτίας µιας παράνοµης εισβολής στο δίκτυό µας. Σας ενηµερώνουµε ότι ο αριθµός και η ηµεροµηνία λήξης της πιστωτικής σας κάρτας ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει», αναφέρεται στο κείµενο που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο ιστολόγιο του PlayStation. Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούµενθαλ έστειλε επιστολή στη Sony ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενηµέρωσε νωρίτερα τους πελάτες της. Εκπρόσωπος της Sony δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι χρειάστηκαν «αρκετέςηµέρες διερεύνησης» προτού ηεταιρεία αντιληφθεί την υποκλοπή.

Η Sony δεν έχειεξηγήσει ακόµη πώς έγινε η παραβίαση του δικτύου της. Ωστόσο, ειδικοί στην τεχνολογία των υπολογιστών εικάζουν ότι οι χάκερ εισέβαλαν στο PlayStation Network αποκτώντας τονέλεγχο του υπολογιστή που χρησιµοποιεί ο διαχειριστής του συστήµατος. Αυτό είναιπιθανό νατο κατάφεραν µέσω ενόςe-mail που περιείχε κακόβουλο λογισµικό, το οποίο κάποιος κατέβασε από τον συγκεκριµένο υπολογιστή.

Παράγοντες της αγοράς τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι η έκταση της παραβίασης είναι «ασύλληπτη» και θα µπορούσε να κοστίσει στη Sony δισεκατοµµύρια δολάρια, ωθώντας αρκετούς χρήστεςστις ανταγωνιστικές κονσόλες Wii της Nintendo και Xbox της Microsoft.

Η διακοπή λειτουργίας του δικτύου δεν επιτρέπει από την περασµένη Τετάρτη στουςκατόχους τηςπαιχνιδοµηχανής να κατεβάσουν παιχνίδια, ούτε να παίξουν online µε άλλους χρήστες. Ηυπηρεσία αναµένεται να αποκατασταθεί «σε διάστηµα µιας εβδοµάδας», σύµφωνα µε την εταιρεία.

Οι εισβολείς πιθανότατα υπέκλεψαν και αριθµούς πιστωτικών καρτών

77 εκατ.

χρήστες σε 59 χώρες του κόσµου έχουν το PlayStation Network (PSN). Τα 36 εκατ.

προέρχονται από την Αµερική και 32 εκατ. από την Ευρώπη.

Το δίκτυο προσφέρει 106.000

τίτλους παιχνιδιών, ταινιών και µουσικής στους κατόχους της παιχνιδοµηχανής και αποφέρει στην εταιρεία 500 εκατ. δολαρία ετησίως

Τι να κάνω αν έχω πέσει θύµα online απάτης


Εχω λογαριασµό στο PlayStation Network. Τα προσωπικά µου στοιχεία έχουν κλαπεί;

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Sony,«όλοιοι λογαριασµοίστο PlayStation Network και στο Qriocity ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί».

Ωστόσο, δεν µπορείτε να είστε σίγουροι µέχρι οι απατεώνες να επιχειρήσουν να χρησιµοποιήσουν τα δεδοµένα σας. Παρακολουθήστε την κίνηση του λογαριασµού σας και, στην περίπτωση που διαπιστώσετε «περίεργες» χρεώσεις, επικοινωνήστε αµέσως µε την τράπεζά σας.

Πρέπει να αλλάξω τα στοιχεία της σύνδεσής µου στο PlayStation Network;

Προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο, καθώς το δίκτυο είναι ανενεργό. Μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία του, θα µπορέσετε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης.

Μπορώ να εµποδίσω τους χάκερ να χρησιµοποιήσουν τα δεδοµένα µου;

Οχι. Αυτό που πρέπει να κάνετε όµως είναι να αλλάξετε αµέσως τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιµοποιείτε σε άλλες online υπηρεσίες (τράπεζες, e-shops κ.λπ.) σε περίπτωση που είναι ίδιοι µε τον κωδικό που έχετε στο PlayStation.

Θα µπορώ να χρησιµοποιώ την πιστωτική µου κάρτα αν είµαι ένα από τα θύµατα;

Οχι απαραίτητα. Εάν πέσατε θύµα κλοπής της online ταυτότητάς σας, το πιθανότερο είναι η κάρτα σας να ακυρωθεί αυτόµατα. Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε µε την τράπεζά σας. Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξω;

Οι επιτήδειοι συχνά προσπαθούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδοµένα στέλνοντας στους χρήστες e-mail τα οποία δήθεν προέρχονται από την τράπεζά τους. Μην απαντήσετε ποτέ σε τέτοια µηνύµατα. Πρόκειται σίγουρα για απάτη, καθώς καµία τράπεζα δεν πρόκειται να σας ζητήσει να της γνωστοποιήσετε ηλεκτρονικά το PIN ή τουςκωδικούς τουe-banking που χρησιµοποιείτε.