Μειώθηκαν φέτος τα επετειακά βιβλία για μικράπαιδιά, πολλαπλασιάστηκαν εκείνα με κινούμενες εικόνες και αυξήθηκαν τα βιβλία νέων συγγραφέων, ελλήνων και ξένων, που ρίχνονται στον στίβο με μυθιστορήματα για νεαρούς ενηλίκους. Ενδιαφέρον!


Wally Lamb

Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΕΥΧΗ

ΜΤΦ. ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Μια ομάδα μαθητών ενός αμερικάνικου καθολικού σχολείου. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη γόνιμη, για την Αμερική και τον κόσμο, δεκαετία του ΄60. Είναι οι γλυκιές αναμνήσεις των σημερινών πενηντάρηδων καθώς αναπολούν τα νεανικά τους χρόνια με Μπιτλς και ροκ εν ρολ…

Εμιλι Χόκινς

ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΕΙΚ. ΣΟΦΙ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ΜΤΦ. ΧΑΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Λυρικό, έμμετρο παραμύθι για τα πρώτα Χριστούγεννα που έζησε η ανθρωπότητα.

Βασίλης Κρεμμυδάς

«ΩΡΑ ΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΜΝΗ ΣΟΥ ΚΙ ΑΕΡΑΣ

ΣΤΑΠΑΝΙΑΣΟΥ…»

ΕΚΔ. ΤΥΠΩΘΗΤΩ

Ο συγγραφέας οργάνωσε δυο ταξίδια, ένα στον ιστορικό χρόνο, με πλοία από τα παλιά και ένα πραγματικό με πρωταγωνιστές έναν παππού και τον εγγονό του. Μαρία Φαφαλιού

OΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ

ΔΑΦΝΗΣ, 1940-41

ΕΚΔ. ΕΣΤΙΑ

Αυθεντικές μαρτυρίες, ντοκουμέντα και μυθοπλασία συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα τον πόλεμο και την κατοχή.

Βιβιάν Κενίγκ

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΤΦ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΕΓΚΟΥΚΟΣ ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Πώς ζούσαν τα παιδιά στην αρχαιότητα; Τι παιχνίδια έπαιζαν και τι μαθήματα έκαναν; Πώς ανατρέφονταν τα αγόρια και πώς τα κορίτσια; Οχτώ ιστορίες, εικονογραφημένες με έργα γλυπτικής. Μαρία Αγγελίδου

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ

ΕΙΚ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΚΔ. ΛΙΒΑΝΗ

Οι ζωές πέντε κορυφαίων βυζαντινών αυτοκρατόρων: Ιουστινιανός, Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, Βασίλειος Μακεδόνας, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Παλαιολόγος (ο αυτοκράτορας με το ξύλινο σπαθί).

Εύη Πίνη

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΕΚΔ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ- ΙΜΕ

Το βιβλίο παρουσιάζει τα γεγονότα της μάχης από τη ματιά ενός οπλίτη και παράλληλα ό,τι έχει σχέση με την πολεμική τέχνη των αρχαίων Ελλήνων.

Γιάννης Μαμουζέλος

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ,

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΚΔ. ΑΓΚΥΡΑ

Ο γνωστός αθλητικογράφος κατέγραψε πληροφορίες για τις μεγάλες μορφές αθλητών και αθλητριών που πήραν μέρος στο αγώνισμα τα τελευταία 100 χρόνια.

Νίκος ΜιχαλόπουλοςΑννα Βερούλη

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

ΕΚΔ. ΑΓΚΥΡΑ

Οι συγγραφείς παρουσιάζουν τις σκέψεις ενός εφήβου όταν έτρεξε στον μαραθώνιο.

Οscar Βrenifier

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

ΕΙΚ. JΑCQUΕS DΕSΡRΙS ΜΤΦ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Ολότητα/ πολλαπλότητα, πεπερασμένο/ άπειρο, είναι/ φαίνεσθαι, ελευθερία/ αναγκαιότητα, αίτιο/ αιτιατό… Πώς να απαντήσεις τις φιλοσοφικές ανησυχίες των παιδιών; Ο μικρός αναγνώστης μαζί με τον αφηγητή εξετάζουν κάθε θέμα σε τρία στάδια: οι έννοιες των αντιθέτων, ο συνδρυασμός των εννοιών και η φιλοσοφική σύνθεση.