Κώστας Μητρόπουλος

Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑΣΕ

ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ

Οικονομολόγοι και ιστορικοί αριθμούν τις οικονομικές κρίσεις γύρω στις 45. Ο Κώστας Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στη διάρκεια της 30ής. Αρχισε να δημοσιεύει σκίτσα στο «ΒΗΜΑ» στην έναρξη της 39ης οικονομικής κρίσης και στα «ΝΕΑ» στο τέλος της 40ής. Κάπως έτσι περιγράφεται η εξοικείωσή του με τις οικονομικές κρίσεις της χώρας και η «εξειδίκευσή» του στην παραγωγή γελοιογραφιών με αντικείμενο ακριβώς αυτές τις κρίσεις. Λάτρης της αφαίρεσης, ο Μητρόπουλος καταφέρνει να μεταφέρει την πολιτική από το κεντρικό προσκήνιο στην καθημερινότητα. Στις πολιτικές γελοιογραφίες του, δηλαδή, συνήθως πρωταγωνιστούν η νοικοκυρά με το καλάθι της, ο μισθωτός με το σφιγμένο ζωνάρι, ο συνταξιούχος που αναζητεί στο εσωτερικό του παντελονιού τι άλλο θα περικοπεί… Το νέο λεύκωμά του περιλαμβάνει πρόσφατα σκίτσα δημοσιευμένα στα «ΝΕΑ» και στο «ΒΗΜΑ», με θέμα τους την 45η οικονομική κρίση από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Η κυκλοφορία του βιβλίου, λέει ο γελοιογράφος, επισπεύσθηκε ενόψει της 46ης.

Μιχάλης Κουντούρης

HOME SWΕΕΤ HOME PΟLΙΤΙCΟSΑURUS GAME OVΕR

ΕΚΔ. ΚΑSSΕRΙS

Τρία βιβλία, τρεις θεματικές ενότητες. Το πρώτο έχει θέμα την οικολογική κρίση, τους μύθους της οικολογίας αλλά και τους πραγματικούς κινδύνους για το περιβάλλον. Το δεύτερο, την πολιτική και τους πολιτικούς. Το τρίτο περιέχει γελοιογραφίες με θέμα την οικονομία- μοιραία και την πρόσφατη κρίση. Κομψός, μοραλιστής, επινοητικός, ο γελοιογράφος στήνει φανταστικά σύμπαντα με τον τρόπο σημαντικών συναδέλφων του της ευρωπαϊκής σχολής, όπως ο Sempe, ο Μordillo, ο Ρlandu… Πίσω από την κομψότητα της γραμμής, πάντως, και τη στοχαστική ανατροπή που προϋποθέτει τη γελοιογραφία, ενεδρεύει πάντα ένα σχόλιο βαθύ, συχνά πικρό. Τυχαίνει πολλές φορές στους παράξενους κόσμους της γελοιογραφίας να μην κυριαρχεί ο καγχασμός αλλά η στοχαστικότητα. Ο Κουντούρης είναι ένας από τους διακριτικούς αλλά σημαντικούς υπηρέτες της.

Κυκλοφορούν ακόμα σε κόμικ στριπ το βιβλίοSuper Condomτου Τάσου Μαραγκού, με «ήρωα» ένα προφυλακτικό (Jemma Ρress), και τοΤέζα loveτου Γιώργου Μελισσαρόπουλου, με ήρωες μια οικογένεια κατσαρίδων (επίσης Jemma Ρress).