Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ επιστροφής των Χρήστου Παπουτσή και Φίλιππου Σαχινίδη από τις ΗΠΑ έχει επαρκώς εξιστορηθεί. Το αεροπλάνο της Delta που ερχόταν Αθήνα έκανε ένα «στοπ» στο Μάντσεστερ λόγω βραχυκυκλώματος. Εκεί περίμεναν τέσσερις ώρες και είχαν την ευκαιρία- υπό συνθήκες ανθρώπινης ταλαιπωρίας- να γνωριστούν καλύτερα. Αλλωστε ο Σαχινίδης είχε γίνει δις αλεξικέραυνο της οργής του Παπουτσή στη Βουλή.

ΑΥΤΟ που λιγότερο έχει εξιστορηθεί είναι πως Παπουτσής και Σαχινίδης πήραν από το Μάντσεστερ πτήση της Λουφτχάνσα για τη Φρανκφούρτη. Εκεί συνάντησαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που επέστρεφε από τις συναντήσεις με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Παπακωνσταντίνου είχε πάει με ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Ως φιλοξενούμενοί του επέστρεψαν λοιπόν ο Σαχινίδης με τον Παπουτσή στην Αθήνα.

Τους είπε τα «ντεσού»

ΚΑΠΩΣ έτσι βρέθηκαν στον αέρα και οι τρεις μαζί. Ηταν Πέμπτη απόγευμα, η ώρα επτά όταν το κυβερνητικό απογειώθηκε. Σε λίγο νύχτωσε και το αεροπλάνο πέταξε με νότια κατεύθυνση πάνω από τον εναέριο χώρο της Γερμανίας και μετά της Ελβετίας. Παρά την εκατέρωθεν διάθεση για αβρότητες, δεν απουσίαζε ένα υπόστρωμα πολιτικής καχυποψίας από την ατμόσφαιρα. Ο Παπακωνσταντίνου έκανε μια ενημέρωση για τις συναντήσεις του που ήταν λίγο «κρύο- ζέστη». Θετικό μεν το κλίμα, αλλά όχι και ενθουσιασμός για την Ελλάδα. Ο Παπουτσής πάλι είπε στο ντουέτο του υπουργείου Οικονομικών μερικά «ντεσού» για το πώς αντιμετώπισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων. Ηταν, άλλωστε, σε συνεχή επικοινωνία με την Κατεχάκη από τις ΗΠΑ.

ΕΞΟΝΤΩΜΕΝΟΣ από το διήμερο ταξίδι- είχε φύγει από τις ΗΠΑ Τετάρτη μεσημέρι και ήταν πια Πέμπτη βράδυ – ο Σαχινίδης μετακόμισε σε ένα από τα πίσω καθίσματα και κοιμήθηκε. Ωστόσο, ο Παπακωνσταντίνου με τον Παπουτσή μιλούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης, κάνοντας γενική επισκόπηση της επικαιρότητας. Ο Γιώργος είχε και ελληνικές εφημερίδες, τις οποίες διέτρεξε ο Χρήστος που ήταν κι αυτός λίγο «φραπέ» από την υπερατλαντική ταλαιπωρία.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ της πτήσης είναι προφανής. Στην Ελλάδα του Μνημονίου, παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ είναι στον αέρα.