#Βρέθηκα σε επαρχιακή πόλη με συμπτωματικά μόνο γυναίκες, με πορτοκαλάδες και συζήτηση για διάφορα θέματα. Οντας η πιο «μορφωμένη» της συνάθροισης απαντούσα σε ερωτήσεις, οι πιο πολλές για τα παιδιά και το μέλλον τους.

Κάποια στιγμή, καθώς μιας συνομιλήτριας ο γιος πάει στον στρατό, η συζήτηση πήγε στο… casus belli. Ναι, την πρόθεση της Τουρκίας να άρει την «αιτία πολέμου» που αποδίδει στις ελληνικές θέσεις για την έκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο. #Από ΄δώ και πέρα, αντί να δίνω απαντήσεις (που δεν είχα), άκουγα με προσοχή.

Ακουσα την προσδοκία να εφαρμοστεί η άρση απειλής πολέμου και να τη δεχτεί η Ελλάδα, οπότε ο κάθε γιος που πηγαίνει στον στρατό να μην κινδυνεύει. Ακουσα για τα τόσα αγαθά (σχολεία, γιατροί του ΕΣΥ, δρόμοι) που θα μπορούσαμε να έχουμε, αν δεν «σκορπούσαμε στον αέρα» τεράστια ποσά να αντιμετωπίζουμε τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα ή να αγοράζουμε πολεμικό εξοπλισμό και άλλους κλασικούς αντιπολεμικούς συλλογισμούς.

#Το τελείως απρόσμενο σε αυτή τη συζήτηση ήταν η πολιτική και διπλωματική ικανότητα σκέψης που με θαυμασμό αναγνώρισα η «μορφωμένη» στις συνομιλήτριές μου. Αντίθετα με την ειδησεογραφία για το θέμα (που συνοψίζεται στην αμφισβήτηση της ειλικρίνειας της τουρκικής κυβέρνησης και στην εκ των προτέρων κριτική για την ενδεχόμενη «ευπιστία» της ελληνικής), η αντιπολεμική σοφία των γυναικών ανέδειξε την ακόλουθη πολιτική ανάλυση. Οι γυναίκες έκριναν ότι την Τουρκία, όπως φαίνεται, δεν τη συμφέρει πλέον η απειλή πολέμου προς εμάς τους ευρωπαϊκούς γείτονές της.

#Και έκαναν τους εξής υψηλής πολιτικής συλλογισμούς. Αρα, εμείς τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε την αλλαγή. Να ετοιμαστεί η κυβέρνησή μας για μάχες διπλωματικές και να προετοιμάσει τους απαραίτητους συμβιβασμούς, προβλέποντας τις αναγκαίες υποχωρήσεις σε διαπραγματεύσεις . Η Τουρκία σκοπεύει να προασπίσει στο μέλλον τα συμφέροντά της με μέσα διπλωματικά. Η υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων θα είναι αδύνατη χωρίς προετοιμασία για τέτοιου είδους μάχες, όπου οι λελογισμένοι συμβιβασμοί είναι μέρος της μάχης, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Πράγματι υψηλή πολιτική ανάλυση.