Χωρίς ταµπού, µε πολύ χρώµα, χιούµορ, τρυφερότητα, αλλά και πόνο, το ανθρώπινο σώµα αποκαλύπτεται γυµνό µέσα από 120 έργα τέχνης

«Η θέαση του γυµνού απαιτεί την εξοικείωση και συµφιλίωση µε τον εαυτό µας, αλλά και µε τους άλλους, γιατί σ’ αυτούς βλέπουµε ένα κοµµάτι δικό µας είτε στην ύπαρξη είτε στην έλλειψη οµοιοτήτων.

Ετσι, ο καθένας επιλέγει την εικόνα που επιθυµεί να δώσει για τον εαυτό του και για τον κόσµο. Το γυµνό σώµα τελικά είναι η Αλήθεια, γιατί υπενθυµίζει ότι κανείς δεν είναι τέλειος», σχολιάζει ο συλλέκτης Βλάσσης Φρυσίρας τον λόγο για τον οποίο επέλεξε να συλλέξει και τώρα να εκθέσει (στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πλάκα, από 13 Οκτωβρίου) το κοµµάτι της συλλογής του που αποτυπώνει γυµνό το ανθρώπινο σώµα σε διαφορετικές – πιο σκληρές ή αισθησιακές – εκδοχές.

Τα 120 έργα – κυρίως πίνακες αλλά και γλυπτά – δεν είναι «ακατάλληλα διά ανηλίκους». Αντιθέτως, η έκθεση θα είναι επισκέψιµη από σχολικές οµάδες καθώς είναι προγραµµατισµένα και εκπαιδευτικά προγράµµατα. Κι αν τα παιδιά τροµάξουν µπροστά στη φθορά και τον πόνο του σώµατος όπως το απεικονίζει ο Ζαν Ρουστέν; «Ας τροµάξουν», απαντά ο Βλάσσης Φρυσίρας. «Ολα είναι µέσα στη ζωή. Και η φθορά του ανθρώπινου σώµατος. Αλλωστε τι κάνει η τέχνη; Καταγράφει τη ζωή, τον πόνο, τη χαρά, τη θλίψη, την οµορφιά… Μέσα από αυτήν την έκθεση θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι επισκέπτες να δουν το πανόραµα της ανθρώπινης φύσης µέσα από το γυµνό. Δεν µε ενδιαφέρει να προκαλέσω. Αν τα έργα ήταν προκλητικά δεν θα τα συνέλεγα. Επιλέγω εκείνα που µε συγκινούν ψυχικά διότι θέλω πρώτα να ενδιαφέρουν εµένα και µετά τους άλλους».

Ανάµεσα στους καλλιτέχνες έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι των Πατ Αντρέα, Ζαν Ρουστέν, Κώστα Τσόκλη, Κωνσταντίνου Κερεστεντζή, Αντρέα Μαρτινέλι, Κώστα Βαλαβανίδη, Αλέξη Βερούκα, Απόστολου Γεωργίου, Μιχάλη Μανουσάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Ελένης Μωραΐτη, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Εδουάρδου Σακαγιάν, Πάνου Φειδάκη, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Βλαντίµιρ Βελίσκοβιτς, Δηµοσθένη Σκουλάκη, Καλλιρόης Μαρούδα, Παναγιώτη Μπελτέκου – επιλογή που καλύπτει µεγάλη γκάµα τόσο ηλικιακή όσο και γεωγραφική που θα επιτρέψει στους επισκέπτες να δουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του θέµατος.