Επρεπε να περάσουν περίπου 160 χρόνια από µια σηµαδιακή αγόρευση στη Βουλή των Ελλήνων του Ιωάννη Κωλέττη για να βρεθεί ένας φιλέρευνος ιστορικός και να διορθώσει µια παραπληροφόρηση που τροφοδότησε ενάµιση αιώνα µια ιστοριογραφική και κοινωνιολογική βιβλιογραφία µε νόθα συµπεράσµατα. Ο καθηγητής Βασίλης Κρεµµυδάς αποδεικνύει µε κείµενα πως ο Κωλέττης που είχε έως τώρα συκοφαντηθεί ως εµπνευστής του ιδεολογήµατος της Μεγάλης Ιδέας, άλλο πράγµα είπε στη Βουλή. Καµιά σχέση µε εθνικιστικές κορώνες και αλυτρωτισµούς, κόκκινες µηλιές και τα ρέστα. Είχε υποστηρίξει ό,τι φιλοδοξούµε αδιέξοδα και σήµερα. Η Ελλάδα να γίνει γέφυρα πολιτιστική ώστε οι ιδέες της Ευρώπης να µεταλαµπαδιστούν στην Ανατολή.

Αντίθετα ο Κρεµµυδάς αποδεικνύει στη µελέτη «Η Μεγάλη Ιδέα, µεταµορφώσεις ενός εθνικιστικού ιδεολογήµατος» πως εκείνος που αλλοίωσε το περιεχόµενο της µεγάλης πολιτιστικής ιδέας σε εθνικιστικό δόγµα ήταν ο Οθων που ονειρευόταν τον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, πιθανόν γιατί του έπεφτε µικρή η Ελλάδα µε σύνορα τη Λαµία.

Ο Κρεµµυδάς παρακολουθώντας τις µεταµορφώσεις του ιδεολογικού µορφώµατος διαπιστώνει πως στην εποχή του Τρικούπη πήρε το περιεχόµενο της οικονοµικής διείσδυσης. Ο καθηγητής τερµατίζει την έρευνά του στα τέλη του 19ου αιώνα. Θυµίζω απλώς πως το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας µε Ακρίτα και Παπανούτσο είχε δηλώσει:

«Η νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους είναι η Παιδεία».