Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβληµά σας η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!)

είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (µε ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδροµική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80 115 28 Αθήνα

Λαϊκότητες και λίστες ασφαλείας

Φοίβη


Εγινε κι αυτό. Ο λαϊκός και λαοπρόβλητος και δηµοφιλής – τηλεοπτικώς και µη – Λάκης Λαζόπουλος παρέδωσε στο κοινό και στη δηµοσιότητα την ιστοσελίδα του tospirto για τον εκ-Πολιτισµό.

Μετά φανών και λαµπάδων έκανε την ανακοίνωση προς το κοινό του ο λαοπρόβλητος καλλιτέχνης και η οµάδα του.

Ολα καλά κι όλα ωραία. Το µόνο ερωτηµατικό που έµεινε είναι προς τι ένας τόσο λαϊκής προβολής και βλέψης, τόσο κοντά στο κοινό και στις ανάγκες ή τα προβλήµατά του, παρουσίασε το νέο του λαοπρόβλητο εγχείρηµα σε έναν χώρο τόσο εκ-πολιτιστικό µεν, όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, µε λίστα ασφαλείας δε.

Ταιριάζει το λαϊκό, λαοπρόβλητο και κοντά στον λαό µε το απρόσιτο ή έστω προσιτό µόνο µε λίστα ασφαλείας (να φανταστούµε πως η ασφάλεια ταύτη αφορούσε τα εκθέµατα του Μουσείου και όχι τους λαϊκούς καλλιτέχνες);

Είµαστε για συνασπισµούς;


Αγαπητή Φοίβη, Δεν ξέρω αν το πήρατε χαµπάρι, αλλά γύρω µας συµβαίνουν σηµεία και τέρατα, τώρα µε την κρίση. Μάθατε, ας πούµε, πως ιδρύθηκε κίνηση µε την επωνυµία Ανώνυµοι Ανεργοι; Που επιδιώκει, καθώς λέει, τη δηµιουργία θέσεων εργασίας µέσα από την ίδρυση συνεταιρισµού ανέργων, στον οποίο θα µπορούν να συµµετέχουν ισότιµα όσοι άνεργοι, καταγραµµένοι και µη, το επιθυµούν.

Δεν αποσκοπεί, λέει, σε φιλανθρωπία ή ελεηµοσύνη, αλλά «καταθέτει δηµόσια κοινωνική επιχειρηµατική πρόταση προς ανέργους και άλλους ενδιαφεροµένους». Θα λειτουργεί δε ως επιχείρηση µε πολυσυµµετοχική βάση και θα µπορούν να συµµετάσχουν υπό όρους, εκτός των ανέργων, ανασφάλιστοι, ωροµίσθιοι, ηµιαπασχολούµενοι, συµβασιούχοι, εποχικοί, όσοι δεν έχουν 12µηνη συνεχή εργασία ή εργάζονται υπό επισφαλές εργασιακό καθεστώς, αµειβόµενοι µε λιγότερο µισθό, ενοικιαζόµενοι εργαζόµενοι και µε συµβουλευτική σχέση εργαζόµενοι και συνταξιούχοι, «εφόσον δεν στερούν θέσεις εργασίας από ανέργους». Αλλά και επιχειρήσεις, επιχειρηµατίες, χρηµατοδότες, χορηγοί, διαφηµιστές, διαφηµιζόµενοι, υποστηρικτές, επενδυτές.

Να το δούµε ως κίνηση «συνασπισµού» ή ως… Τι θα δούµε ακόµη µε την κρίση που περνάµε; Τι λέτε;

Με εκτίµηση, Χαρίλαος Απέργης Να το δούµε, αγαπητέ Χαρίλαε, ως µπες – βγες µάλλον. Διότι σκέφθηκαν άραγε τι θα συµβαίνει όταν φερ’ ειπείν οι άνεργοι µέλη της εν λόγω κίνησης θα βρίσκουν, µε κάποιον τρόπο, δουλειά; Τότε, τι θα κάνουν; Θα ξεγράφονται; Ή θα παραµένουν ανώνυµοι άνεργοι… εργαζόµενοι;

Αµ, δεν βάζει το χέρι στην τσέπη


Αγαπητή κυρία Αθηναίου, Διάβασα τη φοβερή και τροµερή είδηση πως ο Δήµος Αθηναίων και ειδικότερα ο δήµαρχος, παραµονές δηµοτικών εκλογών, αποφάσισε ξαφνικά και ενώ τόσα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα γι’ αυτό, να παραχωρήσει ένα κτίριο για το Θεατρικό Μουσείο.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο δήµαρχος που τον πολιτισµό µέχρι σήµερα τον έβλεπε σαν συναυλίες π.χ. του Γιώργου Κατσαρού – να µη θυµηθούµε τη συναυλία των Μουσικών του Συνόλων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, όπου το γαρίφαλο έπεφτε σύννεφο, σαν να ήµασταν σε σκυλάδικο – ή του Μιχάλη Βιολάρη (επίσης π.χ. στο Αττικό Αλσος) ξαφνικά αυτό το κάνει µεγάλο θέµα. Και µπορεί να είναι για το θεατρικό µας µουσείο, το τόσο δραστήριο και τόσο πολύτιµο, µεγάλο θέµα η στέγασή του.

Αφού το έκανε όµως ο δήµαρχος, γιατί δεν βάζει και το χέρι στην τσέπη για να δώσει λύση στο βασικότερο πρόβληµα του µουσείου, που δεν είναι το στεγαστικό, αλλά τα έξοδα λειτουργίας του; Γιατί δεν γίνεται εκεί χουβαρντάς; Και ας µη µας πει πως δεν έχει χρήµατα για να στηρίξει πραγµατικά τον πολιτισµό και το σηµαντικό Θεατρικό Μουσείο. Τόσα εισπράττει από τις κλήσεις που κόβει η Δηµοτική Αστυνοµία.

Αναστασία Κεχαγιόγλου Με τα λόγια σού φτιάχνω ανώγεια και κατώγεια, λέει ο σοφός λαός, αγαπητή Αναστασία. Ανέξοδα, θα προσθέταµε, µε παραχώρηση µόνον ενός κτιρίου που µπορεί ο δήµος να το είχε κλειστό, να κάθεται, ενώ το να συντηρήσει ουσιαστικά σε καιρούς χαλεπούς το πολύτιµο Μουσείο θέλει κότσια και κάτι παραπάνω από ανέξοδες – προσωπικές; – δηµόσιες σχέσεις µε βλέψεις προς τις… εκλογές.