Τριάντα µεγάλους «ασπασµούς» (σχεδόν τρία τετραγωνικά µέτρα ο καθένας) στέλνει η πρωτεύουσα του Βορρά στο κέντρο της Αθήνας
Από τον περίβολο του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, όπου εκτέθηκαν τον περασµένο Μάιο, τριάντα «Φιλιά» ταξίδεψαν στην Αθήνα και εκτίθενται στην Πλατεία Κεραµεικού στο Γκάζι (φιλοξενούµενα από τον Δήµο Αθηναίων)

αλλά και στους κεντρικούς πεζόδροµους στον Δήµο Περιστερίου και στον Δήµο Αµαρουσίου. Αφορµή για την… αποστολή φιλιών από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη είναι η πρόσφατη συµπλήρωση 13 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας _ που λειτουργεί µε τη στήριξη του ΑΠΘ _ και τα συµπεράσµατα στα οποία καταλήγει, σύµφωνα µε τα οποία:

n Οι άνδρες ηλικίας από 22 έως και 71 ετών µε στυτική δυσλειτουργία δηλώνουν πολύ πιο δυστυχισµένοι και λιγότερο _ από τον υγιή πληθυσµό _ ικανοποιηµένοι από τη ζωή τους (ποσοστό 90%).

n Από αυτούς, ποσοστό 80% επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια.

n Η στυτική δυσλειτουργία µπορεί να είναι το πρώτο σύµπτωµα σακχαρώδους διαβήτη (5%-10%), καρδιαγγειακής νόσου (5%-20%) ή και νευρολογικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (2%-7%). Ετσι, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώµη για σεξουαλικά ζητήµατα και προβλήµατα αναπαραγωγής, το ΑΠΘ στέλνει «Φιλιά» στην Αθήνα (η έκθεση θα φιλοξενηθεί µετά την Αθήνα στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις), καθώς σύµφωνα µε τον υπεύθυνο ενηµέρωσης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας δρα Σταµάτη Παπαχαρίτο «Διαχρονικά στον δυτικό κόσµο το φιλί αποτελεί τρόπο έκφρασης συναισθηµάτων πολλούς αιώνες π.Χ. Ολοι υπάρχουµε επειδή δύο άνθρωποι αποφάσισαν να γίνουν ζευγάρι. Δύο άνθρωποι λειτούργησαν σεξουαλικά και αποφάσισαν να αναπαραχθούν… µία, δύο, ίσως και περισσότερες φορές. Ολοι υπάρχουµε επειδή δύο άνθρωποι ένωσαν τα χείλη τους και έτσι ήρθαν πιο κοντά».

Τα… φιλιά που εκτίθενται (πατρικά ή µητρικά, αδελφικά ή ερωτευµένων αλλά και συµβατικά φιλιά) αποτυπώθηκαν µε ερευνητική διάθεση από τον φακό του φωτογράφου, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργου Κατσάγγελου που συνέλαβε µε τον φακό του φιλιά καθηµερινών ανθρώπων (ζευγαριών, συγγενών κ.ά.) που θέλησαν να ποζάρουν εθελοντικά για να απαθανατίσουν την πράξη τους µε σκοπό την εκστρατεία ενηµέρωσης του ΚΕΣΑΥ.

Οι 30 γιγαντοφωτογραφίες (2×1,40 µέτρα καθεµία) επιλέχθηκαν προκειµένου να παρουσιάσουν µία έκφραση της υγιούς ανθρώπινης σχέσης που σχετίζεται µε τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Και εάν τα φιλιά της έκθεσης στέλνουν ένα µήνυµα υγείας, η ηθοποιός Ινγκριντ Μπέργκµαν έχει δηλώσει πως «Το φιλί είναι ένα αισθησιακό κόλπο, σχεδιασµένο από τη φύση, για να σταµατά τον λόγο όταν πλέον οι λέξεις γίνονται περιττές».

ΙΝFΟ

Τα «Φιλιά» εκτίθενται στο Γκάζι και σε κεντρικούς πεζόδροµους στο Περιστέρι και στο Μαρούσι. Μετά την Αθήνα η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις