Το βιολί της Ευανθίας Ρεµπούτσικα και οι φωνές των Τσιχάν Οκάν και Ντιλέκ Κοτς “τραγούδησαν” στην πρώτη µουσική εκδήλωση στην ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης που άνοιξε και πάλι τις πύλες της παρουσία του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου.

Γεµάτος ο προαύλιος χώρος µε 1.400 θεατές που χειροκρότησαν την ελληνίδα µουσικό, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσµούς µε τη γειτονική χώρα και δη την Πόλη. Μαζί της µια οµάδα εκλεκτών µουσικών, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλµέτης, ο διευθυντής φωτογραφίας – που φώτισε και τον χώρο – Τάκης Ζερβουλάκος. «Ηταν τόσο συγκινητικό να βλέπεις Ρωµιούς και Τούρκους να κάθονται µέσα σ’ αυτό τον µαγευτικό κήπο και να ακούνε σχεδόν ευλαβικά. Ανθρωποι που είχαν φτάσει µε πούλµαν απ’ όλη την Ελλάδα. Ο χώρος σού έκοβε την ανάσα. Οµορφιά µοναδική αλλά και µνήµες από ένα χρυσό παρελθόν που παρήγαγε ήθος και πολιτισµό», είπε στα «ΝΕΑ» η Ευανθία Ρεµπούτσικα.

Ο Τσιχάν Οκάν (από τους δηµοφιλέστερους τραγουδιστές στην Τουρκία) γνωρίστηκε και συνεργάστηκε µε την Ευανθία στο σάουντρακ της εξαιρετικά επιτυχηµένης ταινίας “Βabam Ve Οglum” (6 εκατ. εισιτήρια στην Τουρκία) για το οποίο η ελληνίδα συνθέτις βραβεύτηκε το 2006 µε το βραβείο Discovery της Παγκόσµιας Ακαδηµίας Soundtrack στη Γάνδη. Την ίδια χρονιά ο ραδιοφωνικός σταθµός του Βοσπόρου τής έδωσε το µουσικό του βραβείο.

«Η σχέση µου µε την Κωνσταντινούπολη και τον κόσµο της δεν είναι περιστασιακή. Κάθε φορά που κάνω µια ταινία – µετά την “Πολίτικη κουζίνα” και το “Βabam Ve Οglum”, έκανε τη µουσική και για το “Ulak” – έρχοµαι σε επαφή µε τον κόσµο εκεί, µπαίνω µέσα στη ζωή τους, µοιράζοµαι πράγµατα».

Η ελληνίδα µουσικός, που στις 24 Σεπτεµβρίου θα την δούµε στο Θέατρο Πέτρας µε αφορµή την συµπλήρωση 20 χρόνων δράσης των Γιατρών του Κόσµου, συζητάει ήδη µε τον σκηνοθέτη Τσακάν Ιρµάκ για µια ακόµη ταινία. Αλλά και για δισκογραφική παραγωγή µε τον Τσιχάν Οκάν.