Από την Ερµού έως τον Κεραµεικό, στους πεζοδρόµους και τις πλατείες της πρωτεύουσας µας περιµένουν εκπλήξεις από τα 200 δρώµενα µε ζογκλέρ, ακροβάτες, µίµους και µαριονέτες.

Με πυροτεχνήµατα, φωτιές και ξυλοπόδαρα, ένας θίασος γελωτοποιών του Μεσαίωνα «προσγειώνεται» έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Σκοπός τους είναι να στήσουν µια παράσταση-παγίδα. Μόνο εάν ξεγελάσουν τον δάσκαλό τους θα του αποσπάσουν εκείνο που εδώ και αιώνες αναζητούν οι καλλιτέχνες: «Το µυστικό της Μεγάλης Τέχνης». Με αυτήν την παράσταση, υπό τον τίτλο «Dies Ιrae», της δραστήριας ελληνικής οµάδας θεάτρου δρόµου «Ηelix», ανοίγει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόµου, που οργανώνουν οι ίδιοι καλώντας οµότεχνά τους σχήµατα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι γελωτοποιοί θα δώσουν το σύνθηµα «Ψυχή στον Δρόµο» και οι πεζόδροµοι και οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας θα… πληµµυρίσουν από 200 παραστάσεις µε ζογκλέρ, ξυλοπόδαρα, µίµους, µαριονέτες, κλόουν, χορευτές και καραγκιοζοπαίχτες. Συµµετέχουν, σπάζοντας τους ρυθµούς της καθηµερινότητας, 44 οµάδες και καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γερµανία, Ιράν, Ισπανία, Ουρουγουάη και Βραζιλία.

«Το πρόγραµµα κάθε περαστικού αλλάζει από την τυχαία συνάντησή του µε τον καλλιτέχνη» λέει στα «ΝΕΑ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίκος Χατζηπαπάς. «Το Θέατρο του Δρόµου αξιοποιεί το περιβάλλον της πόλης. Χαρακτηριστικό του είναι η αµεσότητα και η ζωντάνια, καθώς εισβάλλει στον πραγµατικό χώρο του θεατή».

Τα καπέλα των καλλιτεχνών βγαίνουν στην Ερµού για να δώσει ο περαστικός τον οβολό του, τη στιγµή που ακροβάτες σε ξυλοπόδαρα, µε εντυπωσιακά κοστούµια, παρελαύνουν στο δρώµενο του «Ηelix» «Φαντασία µε χρώµατα». Ενα αυτόφωτο κοστούµι βολτάρει στην Αποστόλου Παύλου και η µαριονέτα Μαριλένα αγκαλιάζει τα µικρά παιδιά στην Καπνικαρέα. Από την Ουρουγουάη στο Μοναστηράκι ταξιδεύει ο Αλβάρο Ραµίρες Μαρκές για ν’ αναζητήσει το πάθος του: «το γέλιο του κοινού».

Γιατί στον δρόµο και όχι σε συµβατικό θέατρο;

«Κόντρα στη µίζερη εποχή µας και στη µικρότητα των καιρών, το Θέατρο Δρόµου απελευθερώνει τον καλλιτέχνη από τις κλειστές αίθουσες και δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το δρώµενο για όσο επιθυµεί», απαντά ο Νίκος Χατζηπαπάς, καλλιτεχνικός διευθυντής και του Θεάτρου Δρόµου «Ηelix» που δραστηριοποιείται από το 1987.

Μπορεί το θέαµα να ξεκινάει από τα ζογκλερικά ή το τσίρκο, αλλά οφείλει να εµπεριέχει και στοιχεία θεατρικότητας και µεταµόρφωσης. Στην Ελλάδα η τέχνη του Θεάτρου Δρόµου δεν είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής. «Ωστόσο, η ανταπόκριση είναι θετική σε δρώµενα δρόµου. Οι Ελληνες αποδέχονται αυθόρµητες εκδηλώσεις. Αλλωστε και οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές – ιδιαίτερα οι καιρικές», προσθέτει. Μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, η «Κωµωδία Δρόµου µε Πλάνες και Ονειρα» µε στοιχεία από την Κοµέντια ντελ Αρτε έρχεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στον ίδιο χώρο θα πραγµατοποιηθεί και η τελετή λήξης, µε την παράσταση του έργου «Ω, τι κόσµος µπαµπά!» του Κώστα Μουρσελά, από το Θέατρο Δρόµου «Ηelix», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά.

ΙΝFΟ

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόµου, από 30 Σεπτεµβρίου έως 4 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες: τηλ.

210-9855.699

Ανθρώπινοι δρόµοι και νύφες της βροχής

Οι περαστικοί από την πλατεία του Θησείου θα ανακαλύπτουν «Πόσα µπορούν να συµβούν σ’ ένα παγκάκι;» στο δρώµενο που θα ετοιµάσει η οµάδα Εnglish Τheatre Club. Οι δρόµοι του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόµου γίνονται «Ανθρώπινοι Δρόµοι» από τους περφόρµερς του Contraho Τheatro µε την οµώνυµη παράσταση για τη ζωή των µεταναστών.

Στην Καπνικαρέα, η οµάδα θεάτρου Dilemoun από το Ιράν ευχαριστεί τον θεό για τη… φιλεύσπλαγχνη βροχή του, στο τελετουργικό θέατρο «Η νύφη της βροχής». Και ο «Μουστροφίνος», µια µαριονέτα 50 εκατοστών, φτιάχνει παιχνίδια µε κωµικά επακόλουθα.