Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβληµά σας η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!)

είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (µε ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδροµική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80 115 28 Αθήνα

Επιστέγασµα κι επι-στέγαστρα


Αγαπητή Φοίβη, Διάβασα τις προάλλες πως τελικώς το ταλαίπωρο Λύκειο του Αριστοτέλη θα στεγαστεί επιτέλους, αν και όχι µε το στέγαστρο που είχε αρχικά αποφασιστεί, αλλά µε τρία µικρότερα. Και έχω να σε ρωτήσω τα εξής:

Πώς είναι δυνατόν το προηγούµενο στέγαστρο να θεωρείται «φαραωνικό», «υπερβολικό» και πως θα «επιβληθεί του µνηµείου» από τους ίδιους ανθρώπους που το είχαν τότε εγκρίνει; Διότι, αν δεν θυµάστε, εκείνο το στέγαστρο είχε προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισµό – διεθνή αν θυµάµαι καλά – το 2002 µε προδιαγραφές που είχε θέσει το υπουργείο Πολιτισµού. Και έναν χρόνο αργότερα εγκρίθηκε η προµελέτη του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο.

Και τώρα µε απευθείας ανάθεση – ρωτάω διότι περί διαγωνισµού δεν είδα να γίνεται λόγος – θα φτιαχτούν τρία µικρά στεγαστράκια; Και οι αρχαιολόγοι που τότε φώναζαν πως πρέπει να προστατευθεί το σύνολο των αρχαίων λόγω του εύθριπτου υλικού τους; Τώρα τι έγινε; Πώς θα αντέξουν ακάλυπτα στις καιρικές συνθήκες;

Αν ήταν αµιγώς οικονοµικό το θέµα και δεν ήθελαν να δώσουν 4 εκατ.

ευρώ για ένα στέγαστρο σε χαλεπούς καιρούς το καταλαβαίνω. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς είναι οικονοµία να πετάς και µερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κόστισε η προηγούµενη µελέτη για να τη βάλεις στο συρτάρι.

Ευχαριστώ, Μαρία Πέτρου Είναι που η εξουσία, ειδικά όταν έχει… επαναληπτικές, προκαλεί προβλήµατα στη µνήµη, αγαπητή Μαρία. Κι εκείνα που κάποτε τα έβλεπες µικρά και χαριτωµένα, φτάνεις να τα βλέπεις µεγάλα και γκουµούτσες. Μεγάλα; Ε, όχι και σαν την Πελοπόνησο! ΥΓ: Ασχετο, αλλά σήµερα πέσανε µπόλικα τα στέγαστρα στη στήλη. Αντε να δούµε πότε θα έχουµε επι-στέγαστρα!

«Κι όλο περιµένωωωω…»


Αγαπητή κυρία, Σε πρόσφατη επιστολή προς τη στήλη σας, για την κατάσταση κρήνης στο Ηράκλειο Κρήτης, ο επιστολογράφος προφανώς αναφερόταν στην κρήνη που κατασκεύασε ο Αntonio Ρriuli το 1666, στην περιοχή Δερµατά.

Με την ευκαιρία, ίσως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και µε το αίσχος του αρχαιολογικού µουσείου της πόλης.

Παραµένει κλειστό λόγω επισκευών, προς δόξαν του τουρισµού, εδώ και µερικά χρόνια. Ενα µικρό µέρος των συλλογών εκτίθεται σε αίθουσα του διοικητικού κτιρίου.

Η εικόνα του χώρου κάθε άλλο παρά αρµόζει στον λαµπρό πολιτισµό που εκπροσωπούν τα λιγοστά εκθέµατα (ας σηµειωθεί ότι 10 πρόσωπα – και άλλα 5 εκτός – προσέχουν µια ενιαία αίθουσα, την ώρα που άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στο νησί κλείνουν στις 15.00…).

Απλά, ντροπή…

Ευχαριστώ, Χρήστος Βαλταδώρος Και τι δεν έχει τραβήξει από προηγούµενους εκ-πολιτισµένους το ταλαίπωρο τούτο µουσείο, αγαπητέ Χρήστο. Πληµµύρες, καταστροφές, δοκάρια να πέφτουν σε προθήκες… Και, βεβαίως, το κλείσιµο, µη φάνε λάχανο κανέναν τουρίστα όπως στο Ακρωτήρι Σαντορίνης. Ως το 2012, όπως ανακοινώθηκε µόλις χτες από το εκΠολιτισµού, που διαπίστωσε καθυστερήσεις. Στο περίµενε, ακόµη.

Σαν το πολύφερνο στέγαστρο στη Σαντορίνη…

Τυχαίο παραφούσκωµα; Δεν νοµίζω!


Οταν το πράγµα αφήνεται να ξεχαρβαλωθεί από τις περιούσιες και πολύφερνες δηµαρχάρες, συµβαίνουν κάτι ευτράπελα, µα κάτι ευτράπελα…

Να, σαν αυτά που συµβαίνουν στο τµήµα Πολιτισµού του Δήµου Θεσσαλονίκης (της δηµαρχάρας που ήθελε να βάλει γκράντε ανδριάντα της εθναρχάρας – του θείου, ντε – στην Πλατεία Αριστοτέλους και θερµαινόµενα πατώµατα στις εκεί καφετέριες για να προαγάγει τον εκ-πολιτισµό).

Οπου δεν έφταναν τα οικονοµικά προβλήµατα, τα τεράστια. Απέκτησαν κι άλλα από διάφορους υπεράριθµους«εσωτερικούς», από αυτούς που υποθάλπει – και προσλαµβάνει συλλήβδην ψηφοθηρικώς;

– ο δήµος.

Εντροµοι ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι του ταλαίπωρου τµήµατος πως τους ήρθαν… κατακούτελα κάτι υπερφουσκωµένοι λογαριασµοί του ΟΤΕ στην Κάζα Μπιάνκα. Ζήτησαν ανάλυση και τι να δουν; Χιλιάαααααδες κλήσεις προς κινητά! Τι να κάνουν; Εβαλαν φραγή. Για ένα µήνα ησύχασαν. Μαζεύτηκαν οι λογαριασµοί. Και ξαφνικά πάλι, ακόµη µεγαλύτερο παραφούσκωµα.

Τι έγινε; Δεν έπαιρναν πλέον σε κινητά αλλά στο 11888 και ζητούσαν να τους συνδέσουν – µε ακόµη µεγαλύτερη χρέωση! Τυχαίο; Μπααααα.

Το ζήτηµα έφτασε αρµοδίως στους «άνωθεν υπευθύνους». Για να δούµε, θα κάνουν κάτι για τα καλόπαιδα που έχουν µαζέψει;

Φοίβη