Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για 6.500 μετατάξεις όπως ορίζει ο «Καλλικράτης». Πρόκειται για 2.500 υπαλλήλους που υπηρετούν στις νομαρχίες και 4.000 υπαλλήλους των κρατικών περιφερειών. Η διαδικασία μετάταξής τους θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Ολο το προσωπικό που θα μεταταχθεί εξακολουθεί σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» να διέπεται από το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται σήμερα, ενώ τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές καθώς και τα πάσης φύσεως επιδόματα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά.

Οι μετατάξεις αφορούν υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που θα ενταχθούν στις νέες διοικητικές δομές που ορίζει ο νόμος- συγκροτούνται 7 αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, 13 αιρετές περιφέρειες και 325 δήμοι από 13 κρατικές περιφέρειες, 56 νομαρχίες και 1.034 δήμους που υπάρχουν σήμερα.

Οι προθεσμίες για τις εθελοντικές μετατάξεις έχουν λήξει και εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των υπαλλήλων που θα μεταταχθούν υποχρεωτικά βάσει των προβλέψεων του νόμου. Εάν πρόκειται για μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων κάποιας υπηρεσίας από κρατική περιφέρεια σε αιρετή ή από σημερινή νομαρχία σε δήμο του «Καλλικράτη», τότε μεταφέρονται και όλοι οι απασχολούμενοι σε αυτήν με τη διαδικασία των εθελοντικών ή υποχρεωτικών μετατάξεων. Σημειώνεται ότι οι μετατάξεις προσωπικού από τις νομαρχίες γίνονται στους δήμους της έδρας του νομού. Στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται εκχώρηση μέρους αρμοδιοτήτων κάποιων υπηρεσιών, οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν υποχρεωτικά μετά το σχετικό αίτημα είτε των αιρετών περιφερειών, είτε των δημοτικών συμβουλίων, θα προέρχονται από αυτούς που κατείχαν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες των σημερινών κρατικών περιφερειών και νομαρχιών ή απασχολούνταν σε αυτές την 1/1/2010 σε συναφείς κλάδους και ειδικότητες. Κατά την επιλογή των υπαλλήλων θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως ο τόπος κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση, σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και τα έτη υπηρεσίας και θα ακολουθήσει σχετική γνωμοδότηση από τα αρμόδια όργανα.

Το υπόλοιπο προσωπικό- εκτός δηλαδή από τους υπαλλήλους υπηρεσιών, οι αρμοδιότητες των οποίων εντάσσονται σε άλλες δομές- θα μεταφερθεί αυτοδίκαια και ειδικότερα εργαζόμενοι των νομαρχιών στις νέες αιρετές περιφέρειες και εργαζόμενοι των κρατικών περιφερειών στις νέες αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις που θα συγκροτηθούν.