ΝΑ ΤΟΣ,ΝΑ ΤΟΣ ο «υπερπρωθυπουργός»! Ετσι αποκαλούν τον Γιάννη Ραγκούση αυτοί που έχουν το προνόμιο να συνομιλούν μεταξύ τους στο τριψήφιοδηλαδή οι κυβερνητικοί. Για του λόγου το αληθές παραθέτω και τη σχετική απόφαση που τους επιβεβαιώνει πλήρως. Την υπέγραψε προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου , ώστε, φαντάζομαι, να μπορεί να αναχωρήσει ήσυχος για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

«Αναλαμβάνει την ευθύνη…» Η ΑΠΟΦΑΣΗ, αφού επικαλείται έναν σκασμό προεδρικών διαταγμάτων- από τα οποία σας απαλλάσσω – ορίζει ότι ο Ραγκούσης «αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού,στρατηγικού,πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου,καθώς και την παρακολούθηση της εφαρμογής του». Τούτο γίνεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και «στα όρια που αυτός χαράσσει».

Συγκαλεί και επιτροπές

Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ «συγκαλεί και συμμετέχει σε συσκέψεις μελών της Κυβέρνησης και Υφυπουργών,καθώς και σε επιτροπές και σε ομάδες εργασίας». Αυτό γίνεται κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού ο οποίος συγκροτεί και τις ομάδες εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ραγκούσης έχει νομοθετική πρωτοβουλία και τις λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, μπορεί να προτείνει την έκδοση διαταγμάτων, καθώς και ατομικών ή κανονιστικών αποφάσεων, «στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους Υπουργούς ή Υφυπουργούς».

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει

ΑΦΙΕΡΩΝΩ εξαιρετικά την απόφαση στον Θόδωρο Πάγκαλο που παραμένει αντιπρόεδρος κι έσπευσε να αυτοπροσδιοριστεί δημοσίως στο θέμα των αρ μοδιοτήτων του. ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ενώ συνεχίζεται το καλαμπούρι με τα μηνιαία δελτία προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου ο αντιπρόεδρος βαθμολογεί τους κυβερνητικούς με πράσινο ή κόκκινο- ή τους βάζει λευκό. Το χθεσινό δελτίο έχει 77 δράσεις με πράσινο (ολοκληρώθηκαν), μία με κόκκινο (καθυστερεί) και 33 με λευκό (δεν έχουν αρχίσει).

ΦΥΣΙΚΑ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αντικατασταθεί από το Μνημόνιο.

Οπως και ο Πάγκαλος έχει αποψιλωθεί ως αντιπρόεδρος από την απονομή υπεραρμο διοτήτων στον Ραγκούση που ισχύουν άμεσα. Οπως όμως ο Θόδωρος κάνει πως δεν καταλαβαίνει στο θέμα του ΠΣΑ, έτσι θα κάνει και με την ανακατανομή ρόλων στην κορυφή της κυβέρνησης.

ΑΣΦΑΛΩΣ, η πολιτική έχει γυρίσματα. Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος το γύρισε προς τις επενδύσεις.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ για τις αρμοδιότητες των υπουργών στη σελίδα 8.